.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA C - Viktoria Žižkov B 5 : 3

Světélko naděje stále svítí

V utkání, které pro nás bylo o udržení naděje na přežití ve přeborové skupině jsme nezaváhali, vyhráli a současně předznamenali osud Viktorky B, již asi čeká sestup. Zdaleka však není vše za námi, zejména když by sestupovaly z vyšší soutěže 3 týmy. Pak si zřejmě budeme muset objednat zázrak, nakonec stejně jako minulý rok, kdy jsme se zázrakem ve skupině udrželi.

Na lichých jsme měli bílé

1 Pták Pavel (h)2130½ : ½ Černík Lukáš (h)2172
2 Němec Igor2061½ : ½ Koubek Václav2181
3 Kout Zdeněk (h)20801 : 0 Koubek Václav2153
4 Matyska Jiří20760 : 1 Kopecký Pavel2284
5 Novotný Jaroslav20101 : 0 Trnka Jaroslav1922
6 Rada Jan2033½ : ½ Kalousek Zdeněk1973
7 Pospěch Radim2022½ : ½ Koubková Alena2076
8 Muroň Miroslav22071 : 0 Krutina Miroslav1985
 

Poměrně rychle remizoval na 1. Pavel Pták, což bylo dobré znamení, život na první desce není žádná selanka. Pak v krátkém časovém rozestupu prohrál kapitán Jirka ( jeho oblíbený systém se mu vůbec nepovedl a netrvalo to snad ani 20 tahů), vyhrál Zdeněk Kout (congratulations!!!, konečně 1. výhra v letošních družstvech, co jsem viděl tak to bylo z jednoho kusu start - cíl) a já jsem půlil, víceméně kvůli času, na 11. tahů cca 4 minuty v náročné pozici. Tedy zatím 2:2 a čtyři rozehrané partie:

Igor Němec nějak přežil střední hru, v níž se mi zdálo, že Koubek Senior stojí o dost lépe. Hru převedl do věžovky s pěšcem méně 5p:4p, ale plně to kompenzuje jeho aktivní věž a volný pěšec (Senior má jednoho dvojpěšce). O výhru se může pokoušet jen Igor, ilustrativní příklad aktivity ve věžové koncovce. Jára Novotný obětoval kvalitu a pěšce v divoké kombinační pozici (takové pozice má rád), za materiál má kompenzaci a lepší čas. Honza Rada postavil černými svoji oblíbenou francouzskou se Sb4, všechno zablokoval, a je to asi vyrovnané, deska pořád plná figur a má horší čas. Mirek Muroň si na první pohled spletl barvy - zavřenou sicilku hraje černými (!?), nakonec stojí lépe ve střelcové koncovce 7p:7p maje pouze jednoho píška na poli barvy střelce. Dá se to vůbec vyhrát?!?

Igor remizuje z pozice síly, asi se to skutečně vyhrát nedalo, zejména při krátícím se čase (ostatně říká se, že všechny věžovky jsou remis). Protože věříme Járovi a Mirkovi, dává to Honza Rada také za půl, nenalézá žádný rozumný plán jak hrát na výhru a času zbývá pár minut. 3:3 

Rozuzlení nastává nejdříve u Mirka, soupeř spolupracuje, nejdříve odmítne rozehrát svého střelce (při výměně pěšců sebere pěšcem místo střelcem, pak by fakt nešlo vyhrát), poté nevidí Mirkův učebnicový pěšcový průlom s obětí střelce za nechytatelného pěšce a vzdává.

Járovi sdělujeme, že může dát partii za remis, ale Jára už cítí soupeřovu krev, má podstatně lepší čas i pozici - D+2S+2p proti D+2J+3p. Za chvilku je hotovo, Trnka překračuje čas v prohrané pozici. Někdo by možná řekl, že ho Jára zkušeně "srazil", ale fakt je, že to i podle pozice bylo prohrané.

Kdyby nám to šlo takhle pěkně od začátku soutěže, tak jsme dnes nemuseli  mít nůž na krku.

Radim

Autor: Radim


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024