.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

VIKTORIA ŽIŽKOV C - DA D 4-4

V zápase s Viktorkou vybojoval tým DA D nečekanou i když dosti šťastnou remízu

Jandečka - Mašek  1-0

Kotrba - Červenka  0,5-0,5

Táborská - Dolínek  0-1

Vohnout - Naď  0,5-0,5

Batík - Štach  0,5-0,5

Krutina - Haase  1-0

Pešek - Rožumberský  0-1

Blažek - Šmíd  0,5-0,5

 

na lichých černé

 

Proti Viktorii Žižkov C, která letos ještě neprohrála, jsme nastoupili bez prvních tří šachovnic. Naše šance tudíž nebyly moc vysoké. Družstvo však bojovalo, náhradníci se osvědčili a když k tomu přistoupilo i kus štěstí, výsledkem byl zisk cenného bodu.

 Honza Mašek na první desce měl  těžkou úlohu. V klasické italské se dlouho opisovala teorie, soupeř však potvrdil své kvality a zvítězil. Honza Červenka remizoval. Partii jsem moc neviděl, ale zřejmě nevybočila z remízových kolejí. Boris Naď se v sicilské pokusil o pěšcový útok na královském křídle, jeho soupeř reagoval výměnami figur. Vzniklá věžová koncovka byla zřejmě výhodnější pro Borise, nicméně taky zde byl zaznamenán nerozhodný výsledek. Pavel Haase hrál proti soupeři, kterému se letos mimořádně daří. Svoji dobrou formu potvrdil i v tomto zápase a donutil Pavla kapitulovat. Pan Rožumberský sehrál dobrou partii. Získal dva pěšce a převahu přesvědčivě uplatnil. Pan Šmíd opět nezklamal. Postupně měnil figurky až do remízové jezdcové koncovky a získal důležitou půlku.

 Nevím, v jakém pořadí skončilo těchto šest partií. Za stavu 3,5 : 2,5 pro soupeře se hrály poslední dvě a ty, věru, příliš optimismu nevzbuzovaly.

  Já jsem brzy po zahájení obětoval pěšce s tím, že ho brzy získám s aktivní hrou zpět. Tento kalkul však nevyšel. Soupeř pěšce udržel, v klidu se zbavil vzniklých vazeb, vyměnil mého aktivního černopolného střelce za svého dosud nehrajícího, čímž moje dočasná iniciativa skončila. Od tohoto okamžiku byl pánem na šachovnici bílý. Postupně vylepšoval postavení svých figur, zesiloval tlak na černou pozici a já se s pěšcem míň bránil s vypětím všech sil.

 Láďa Dolínek na tom nebyl o moc lépe. Jeho královské křídlo bylo silně ohroženo, bělopolný střelec na opačné straně šachovnice ze hry a zdálo se, že se černá pozice brzy sesype.

 Vše nasvědčovalo tomu, že zápas je rozhodnut a naše porážka neodvratná. Ke stejnému závěru zřejmě dospěli i moji již dohravší spoluhráči a odkráčeli domů. Přišli tak o dramatický a nečekaný konec zápasu.

 Paní Štěstěna k nám totiž právě v tento moment obrátila svou tvář. Jirka Batík  ztratil hodně času a začal pociťovat jeho nedostatek. To bylo zřejmě příčinou toho, že přešel nevšímavě kolem rozhodující kombinace s obětí jezdce a v pozici nejspíš pořád vyhrané se spokojil s remízou.

 A v poslední partii nastal dokonalý obrat. Černý se dostal z nejhoršího ( taky zde bezpochyby bílá někde propásla výhru ) a vzniklá koncovka dvě figury + dva pěšci  proti věž + tři pěšci  (z našeho pohledu) a  lepší čas k tomu dávala slušné šance na výhru. A Láďa už svoji šanci nepustil. Protlačil svého volného pěšce do dámy, takže soupeřka za něj musela odevzdat věž. A nakonec zvládl i matové vedení střelcem a jezdcem proti králi.    

 Tento bod může hrát v konečném účtování důležitou roli. Jen by bylo třeba bodovat i v dnešním zápase se Spořitelnou.

Autor: honza


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024