.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Pankrác C - DA C 3 - 5

Nečekané ale zasloužené vítězství

Naši borci se na Pankráci pochlapili a místo očekávané vysoké prohry vezeme domů první vítězství. Kdo se o ně zasloužil a jakou měrou ukazuje tabulka:

1 Polášek - Pták   1/2

2.Pešout - Němec 1-0

3.Lhotský - Kout   1-0

4.Hála - Matyska  0-1

5.Urbánek - Rada 1/2

6.Flek - Pospěch   0-1

7.Hoffmann - Mašek 0-1

8.Straka - Paulovič   0-1

 

Zápas začal jednou milou a jednou nemilou událostí. Ta milá bylo to, že soupeř nás asi podcenil nebo se nesešel, ale v každém případě nastoupil s pěti hráči z posledních 6 míst na soupisce. Ta nemilá byla, že Radim nějak nevěděl, že se hraje od 17.30 a přišel s 15minutovým zpožděním, což při jeho přemýšlivé hře nevěstilo nic moc dobrého.

Po hodině hry se však naše tváře mohli začít rozjasňovat. Milan Paulovič při své premiéře za družstvo DA, dává soupeři na výběr: buď Ti dám mat nebo mi dej figuru. Soupeř nakonec nalezne ještě třetí možnost, odevzdá jen pěšce, ale jeho král se začne zoufale toulat v prostředku šachovnice. Vše vypadá na rychlou výhru, ale i když se partie hraje ještě další hodinu o jejím výsledku není pochyb. Vedeme 1-0.

V té době vypadá situace náseledovně:

Na 1. se černého (Ptákova) dáma vydala na konzumaci Pb2 a zůstala odříznuta na sloupci a a nemá návratu domů. Na šachovnici je sice spousta dalšího napětí, ale zdá se, že Polášek svoji výhodu stupňuje. Na 2. stojí Igor velmi aktivně, soupeř se brání zuby nehty a skoro se mi zdá, že to bude brzy druhá výhra. Na 3. šachovnici máme opět jako už mnoho let problém. Při nejlepší vůli lze označit Zdeňkovu pozici jako hodně pasivní. Na 4. si v naši oblíbené variantě královské indické s tahem e3 udržuji určitou výhodu i po té, co se na sloupci b vymění dámy. Zatím hledám, jak se dostat soupeři na kobylku a zkouším to po sloupcích e nebo a či po 5. řadě. Honza na 5. postavil pevnou holandskou zeď a i když později ztratí kvalitu za pěšce, obranné valy se Urbánkovi nikdy nepodaří zcela zbořit. Radim na  6. zahájil sice později, ale precizně a v Nimcovičově indické brzy po zahájení získává pěšce. Honza Mašek na 7. má na šachovnici nějakou divočinu, v níž sice ztrácí pěšce, ale oba hráči nejsou vyvinuti a navzájem se různě váží. Při rychlém pohledu tomu moc nerozumím. Suma sumarum - při vedení 1-0 máme 3 lepší a 2 horší partie.

Pak se však začnou dít věci. V kisnách se definitivně hroutí pozice Zdeňkovi, něco jsem vedle zaslechl, že osudný byl kritický 30.tah: vyrovnáno 1-1. Z blicky Honzy Maška  vidím jen poslední tah, v němž černá věž dobírá po 1.řadě svoji bílou kolegyni na h1 a bílý se vzápětí vzdává. Vedení 2-1 je příjemné. Ale ouha: Igor najednou místo toho, aby nějak soupeře dorazil nebo mu alespoň posbíral pár pěšců má po přechodu do dámské koncovky o pika méně a po další chvilce jsou už soupeřovi pěšci a+b na Igorově polovině: vyrovnáno 2-2. Za chvíli je dobojováno na 1. desce. Černá dáma se sice celou partii toulá po sloupci a, ale bílému se ji nepodařilo ulovit a tak milá půlečka: 2,5-2,5. V moji partii si udržuji cellou dobu časovou rezervu, po pádu praporku je to až půl hodiny nyvíc. Můžu proto koncovku V+J:V+S dokonale počítat, takže ani nevím kdy přesně vyhrál Radim 3,5-2,5 Stále hledám, jak vystavět známé matící schéma s věží a jezdcem, ale ani po 20 minutách nic nevidím. Rozhodnu se nakonec vzít nebezpečně vypadajícího černého pěšce na f4, což se nakonec ukáže jako správné rozhodnutí, když si soupeř musí vybrat zda bude hrát věžovku s jedním vzdáleným Pa6 proti mým 3P nebo pěšcovku 2P:3P. Nakonec se rozhoduje pro to nejlepší-patii vzdává. vítězný bod na 4,5-2,5. Nakonec Honza stále drží holandské valy i s kvalitou méně. Konec, dobojováno výhra 5-3 a všichni šťastni odjíždíme domů.

Autor: Matyska


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024