.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla D - DPP D 4.5:3.5

Zaskočili jsme favorita skupiny.

Dukla D   ŠK DP Praha D - VŠFS
Muroň Miroslav V Z 2174 1 - 0 2319 Pachmann Aleš V Z
Němec Igor V Z 1968 ½ - ½ 2208 Přibyl Josef V Z
Červenka Jan Z 1978 ½ - ½ 2082 Adámek Zdeněk V
Dolínek Vladimír V Z 1921 0 - 1 1938 Pesr Jaromír Z
Rexa Martin Z 1954 1 - 0 1970 Tocháček Michal Z
Rada Jan Z 1917 ½ - ½ 1852 Bára Jan Z
Matyska Jiří Z 1921 1 - 0 1849 Barabas Aleš Z
Světlý Jiří 1827 0 - 1 1900 Mikhno Artem
  -  

 

Od zápasu s favoritem skupiny jsme neměli výsledkově žádná velká očekávání, výsledek nás nakonec příjemně překvapil.
Můj(5) soupeř ihned po rošádách nabídl remízu, odpovědí mu byla ne zcela plánovaná oběť figury se silným útokem na krále, zpočátku vše bylo v rovnováze ale v těžké pozici bylo značně obtížné hledat za černého obranu. Po chvíli soupeř vzdal, matový útok už šlo bránit pouze za cenu obřích ztrát materiálu (1:0). Soupeři rychle korigovali výhrou na čtvrté a osmé desce (1:2).
Zápas se nicméně zdál být zcela otevřený, Mirek(1) i Igor(2) stáli proti soupeřům s tituly nad očekávání dobře, Honzova(3) pozice sice vypadala značně podezřel, ale jak Honza(6), tak Jirka(7) stáli velmi nadějně.
Po chvíli se zrodily 2 remízy, v té první Igor dostal na výběr dámskou koncovku s pěšcem navíc nebo dámu proti 2 g pěšcům těsně před proměnou a králem poblíž. Igor zvolil dámskou koncovku, která záhy došla do remízy, ta druhá možnost vypadala vyhraně, byť na první pohled nebylo jasné jak přesně. O poznání veselejší byla remíza Honzy (3), po vynucené výměně věží vypadal vyhraně soupeř, ovšem během pár tahů o výhodu přišel(2:3). O srovnání skóre se postaral Jirka(7), sice vypustil materiální výhodu, soupeři ale zbyla pouze minuta do koncovky se střelcem proti jezdci, kterou v časové tísni neustál a o střelce přišel (3:3).
O otočení skóre se postaral Mirek(1), který nakonec musel vyhrávat na pár minutách koncovku s jezdcem a střelcem proti holému králi, soupeř mu to trochu usnadnil tím, že se snažil dlouho králem podporovat posledního pěšce a zůstal tak uvězněn v rohu barvy střelce (4:3). Závěrečnou zápletku dokonal Honza(6), který sice na posledních vteřinách nestihl dát mat, ale zato stihl soupeři sebrat všechem materiál (4.5:3.5).
Po všech peripetiích s enormním množstvím kolizí a nemocí byl pro D-čko tento způsob záchrany krásným vyvrcholením sezony, poslední zápas proti Mahrle A si můžeme naplno užít.

Autor: Martas

Diskuze k článku

Matyska

K mé partii jen něco málo slov. Soupeře jsem od počátku tísnil, obsadil jsem jediný volný a-sloupce a pěkně po něm tlačil. Tím jsem soupeře donutil být stále ve střehu a krýt slabého Pc6. Nakonec po přenesení těžiště hry na druhou stranu už nebyl soupeř schopen pokrýt druhou slabinu na e6 a o toho pěšce přišel. Navíc hrál hrozně pomalu, při první kontrole jsem měl asi 30 minut navíc. Když mu zbývalo asi 8 minut do konce partie začal hrozně dlouho přemýšlet. Zjistil jsem, že asi počítá oběť jezdce za nějakého mého pěšce aby nakonec dobral figuru zpět. Ty varianty ale nevycházely, protože při správném pořadí výměn by mě nakonec zbyla figura navíc. Když konečně s minutou na hodinách skutečně sebral mého pěšce, udělal jsem nejhorší chybu, na kterou upozorňují všechny příručky: je-li soupeř v časové tísni, tak hrajte, jako kdyby v ní nebyl a nesnažte se s ním soupeřit v tempu hry. A přesně to se mi vymstilo. Oba jsme začali tahat po vteřině a nakonec , když celá výměnná akce končila, tak jsem si pomyslel"tak a teď mám tu figuru" a bez rozmýšlení jsem vzal jezdce místo střelce a pak jen překvapen sledoval, jak mi bere střelcem mého střelce. Naštěstí můj jezdec soupeřova chudáka střelce jasně převyšoval a nakonec jsem našel plán, jak si vytvořit dva volné pěšce. A když se podařilo udělat je dokonce na sloupcích e+f, tak bylo prakticky jasno o výsledku.

20.03.2024 22:50

Mirek

Já bych snad dodal jen kuriozitku: minulý týden jsem hrál dvakrát koncovku V x J+S za stranu s věží, tentokrát jsem se dostal na opačnou stranu.

19.03.2024 18:49

Honza Č.

A ještě i 54...d5 55.Jd2 Sd1 podle počítače vyhrávalo, i když to už není taková brnkačka a jsou tam varianty, kde si i bílý postaví dámu. Po 54...Sb5 55.Jd2 už tam výhra asi není a po 55...Kf6 56.Jf3 už tam není určitě.

19.03.2024 17:25

Honza Č.

48...Se4 byla jedna možnost. Ale stačilo i 51...Sb3 52.Jxa5 Sd5.

19.03.2024 17:03

Martas

Jo, když jsem na tu pozici koukal, přišlo mi, že po 48..Se4 to můžeš rovnou vzdát, tak jsem šel radši sledovat zbylé partie.

19.03.2024 15:40

Honza Č.

Pokud jde o mojí partii se Zdeňkem Adámkem, který ještě ne tak dávno ratingem atakoval hranici 2300, v ní jsem ze zahájení vyšel s výhodou, když soupeř při hraní svého 15. tahu přehlédl nepříjemné 17.e5. Pozici ale bránil skvěle a hra se vyrovnala, když začala řádit oboustranná těžká kisna před první časovou kontrolou. V ní jsem s necelou půlminutou na posledních pět tahů v 36. tahu zjevnul pěšce za nic a pak jsem zbytečně vyměnil dámy (místo 39.Dxc3 šlo zahrát 39.Df2), což prakticky vedlo ke ztrátě dalšího pěšce. Časovou kontrolu jsem stihl o čtyři sekundy, ale stál jsem, jak se říká, u rozbitého koryta. Jedinou mlhavou naději v té pozici, která objektivně byla prohraná, skýtal aktivní koník proti relativně horšímu střelci a tak trochu zašpérovaný černý král, kterému i při silně zredukovaném materiálu (V+J+4P proti V+S+6P) mohly hrozit nějaké maty. V krutém pražském hracím tempu, kde po první časovce následuje už jen půlhodina na vše zbývající, soupeř po mém 45.h5!? lehce znervózněl a ponořil se do hlubokého přemýšlení, jehož následkem byla druhá kisna, tentokrát primárně jeho. Vynutil sice výměnu věží, ale přechod do koncovky jezdce proti střelci mi prakticky dost pomohl. Sice jsem byl pořád ještě objektivně prohraný, ale černý musel najít správný plán neutralizace mého otravného jezdce, a to se mu nezdařilo, i když těch příležitostí bylo několik. Povedlo se mi eliminovat pěšce dámského křídla a koně úspěšně převést zase zpět na královské křídlo, kde nakonec skončil i černý střelec přikovaný k obraně Ph7. V závěrečné pozici už byla remíza i přes trvající dvoupěšcové manko nevyhnutelná. Celá partie je zde: https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=2677305

19.03.2024 14:52


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024