.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Pankrác E - Dukla C 4%-3%

Třetí těsná prohra, tentokrát zasloužená.

Vzhledem k velkokolizi jsme museli do potřebných družstev D a E předat takřka veškeré náhradnictvo, a protože se na nás Pankrác sešel v základní osmě, tak zápas rozhodla velká elová a výkonnostní převaha na posledních šachovnicích.

TJ Pankrác E   Dukla C
Kulišťák Milan 2172 ½ - ½ 2117 Bauma Jiří V
Mintěl Milan 1980 0 - 1 2001 Staszko Martin V
Franc Ondřej H 2004 1 - 0 2015 Pták Pavel H
Salač Jiří 1903 ½ - ½ 1918 Pospěch Radim
Pick Štěpán V 1934 ½ - ½ 1942 Dolínek Vladimír
Mrkos Miroslav 2052 0 - 1 1901 Sýkora Petr
Kolmychek Evelina C 2023 1 - 0 1427 Paulovič Michal
Straka Jaroslav 1929 1 - 0 1369 Kuchař Jakub
  __4½_ - ___3½_  

Obojí naše mládí se snažilo, co mohlo, ale zkušenost tentokrát slavila zasloužený úspěch.

Na 7. Michal Paulovič podlehl v sicilské s opačnými rošádami útoku; na 8. Jakub Kuchař postavil bílými sice pevnou, ale příliš pasivní pozici, v koncovce se černé figurky rozehráli a partii rozhodl hezký obrat ve věžovce, po kterém černý pěšec došel nečekaně do dámy.

Před těmito partiemi stihl ještě v zahájení remizovat Radim Pospěch (4.) a vyhrát já, Petr Sýkora (6.). Pan Mrkos přehlédl v zahájení malou capablankovskou kombinaci a ve velmi dynamické koncovce 4V+4S jsem držel pěšče více. Když soupeř prošvihl poslední šanci na špatnou, ale hratelnou koncovku, tak partii rozhodla ještě jedna malá capablankovská kombinace.

Do časových tísní jsme šli s výsledkem 1%-2% a šance na neprohru byly malé. Vláďa Dolínek (5.) udržel v časovce mírně horší typovou pozici, kdy soupeř měl visící pěšce c4+d4.6 těžkých figur a bílý střelec proti černému jezdci. Která lehká figura je lepší? Soupeř nakonec tah d4-d5 prosadil, ale pěšce d5 se podařilo zablokovat a po časové kontrole a několika výměnách byla remíza jasná.  Bohužel tlaky vynalézavého soupeře nevydržel Pavel Pták (3.) a překročil v prohrané pozici čas.  (2-4)

První dvě desky se hrály po časové kontrole. Martin Staszko (2.) držel od zahájení pěšce více. (a+b jsou volní, c-sloupec je otevřen a na královském křídle má soupeř 5 na 4). Partie mi připadala velmi poklidná, postupně se všechno vyměnilo, až na dámy, mezitím Martin pobral další pěšce a dámská koncovka se 3 pěšci méně se opravdu hrát nedala.

Závěr zápasu patřil Jirkovi Baumovi (1.). V napínavé časovce nejdříve Jirka ztratil figuru, následně získal figuru zpět a vznikla koncovka D+V+3P. Jirka se snažil najít nějakou věžovku, která by se dala hrát na výhru, ale soupeř po opaření, kdy musel odevzdat zpátky figuru, si dal velkého majzla a pozici udržel. (3%-4%)

Tabulka naší skupiny

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024