.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA B - ASIX A 4-4

... po velikém boji, který se přenesl i na zelený stůl... V sekci Partie je možné si přehrát dvě DA výhry...

Dramatický zápas odebral hráčům obou týmů hodně psychických i fyzických sil. Bojovalo se urputně na všech šachovnicích. I když nebyly k tentokrát k vidění blyštivé oběti, spíše jen tvrdá dřina, oko diváka – bylo-li by nějaké přítomno – by bylo jistě nadmíru oblaženo.

Na lichých bílé.

  1. Bauma 2166 – Clery 2287 1-0
  2. Soukal 2155 – Kubečka 2257 %
  3. Nečada 2138 – Richtrová 2270 1-0
  4. Krasnay 2071 – Profant 2225 0-1
  5. Sakař 2104 – Smutný 2171 0-1
  6. Krutina 2073 – Dvořák 2112 %
  7. Sýkora 2069 – Sedláček 2054 1-0
  8. Červenka 2040 – Heyda 2149 0-1

Náhledem na “delta-elo” snadno zjistíte, že jsme měli dostat lehce napráskáno, ale Béčko je zocelený tým a nelekl se zvučných jmen, nedozírných el, ani saně sedmihlavé a vrhl se do boje. Záhy jsme na 1. a 3. desce stáli výtečně.

Jirka Bauma sehrál francouzskou nějak šikovně, či co, zatlačil černého koně na naprosto bezperspektivní pole, tuším, že to bylo h8, ale kdyby to bylo m13, asi by to vyšlo nastejno. Partie se za Jiřího asi hrála skvěle, jeho tlak na král.křídle stoupal, i po výměně dam. Jak se přihodil závěr, nevím, ale byla to skoro miniaturka. Skvělá práce! 1-0.

Zanedlouho vyhrál na 3. Martin Nečada. Už v zahájení získal figuru za 2 pěšce a partie byla věcí techniky, avšak nikoliv obyčejné, nýbrž vytříbené. Eliška Richtrová dělala, co mohla, ale přechodu do koncovky V+J+3P proti V+5P zabránit nemohla. Černí pěšci byly pro Martina roztaháni asi docela výhodně. Po časové kontrole se už skoro nehrálo, závěr jsem neviděl, pravděpodobně začali černí pěšci padat. Skvělý Martinův úspěch a 2-0

Tím radostné okamžiky pro DA B nadlouho skončily a zápas se začal komplikovat. První potíže nastaly chvíli po první kontrole:

Nejdříve Milošem Sakařem (5.), který nezvládl zápletku střední hry a odevzdal dámu za dva koně. S jasnou materiální převahou si však soupeř překvapivě nevěděl rady, čas mu utíkal a v “koncovce” V+2J proti D+V se Miloš docela opevnil a se zájmem čekal, jak to soupeř bude s mizerným časem vyhrávat. Jenže radostná chvilka na této desce trvala jen chvíli. Nepozorný Miloš jednotahově nastavil věž a bylo to… 2-1.

Za tohoto stavu se začaly blížit závěrečné tísně. Příjemnou zprávou byla remízka Rudy Soukala na 2. desce. Ruda celou partii (asi) v Holandské trpěl. Prostorová převaha bílého byla značná a Rudovy figurky se na posledních dvou řadách jen střídaly při krytí slabin. Buďto si bílý nepočínal razantně, nebo to Ruda bránil zdatně. Bílý se do černé pozice neprokousal a jakási plnopěšcová věžovka (Ruda stále má všechno pasivní) se hrála jen chvíli. 2%-1%.

Další remízu dodal černými Ivan Krutina. Zápletka střední hry přinesla bílému do koncovky V+S pěšce více, ale pozice stále měla spíše remizový charakter. Při nastupující finální blicce, bílý obětoval kvalitu. Zápletku Ivan ihned zklidnil do koncovky V+P proti S+2P, hrát na výhru ji však asi nešlo. 3-2

Následovaly dvě prohry, bohužel…

Peter Krasnay sehrál velmi bohatou partii, v zahájení jako černý vzal obětovaného pěšce a trpěl, v zápletce střední hry (můj pocit) soupeře přehrál a vznikla bojovná pozice B: D+2V Č:D+V+2J. Bílý král byl zcela odhalen a mysleli jsme, že se dáma s koňma na něj navalí a zabije ho… Jenže partie vplula do koncovky V proti 2J a ukázala se známá pravda, že dva koně je slabá figura. Bílý měl na dámkřídle spojené pákové duo a Petrova převaha 4 na 2 na králkřídle neměla perspektivu. Partii pravděpodobně rozhodl pochod bílého krále k bílým pěšcům, protože pak se koňská blokáda už nedala udržet. Závěr (nevím jaký) nastal v závěrečné blicce… Škoda! 3-3.

Honza Červenka (8.) hrál dlouho trochu pasivnější, avšak pevnou pozici. Pak náhle v “koncovce” 6 těžkých figur nastoupil (obě rošády malé) na bílého krále a partie se zamotala. Bílý se asi bránil dobře, protože v závěrečné blicce se odehrávala dámská koncovka 2 na 1. Zahlédl jsem ještě, že Honza šachuje, ale víc nevím. Až později mi bylo oznámeno, že Honza prohrál, nevím jak.. 3-4.

A tak se slibně rozjetý zápas skoro “dopokazil”. V závěrečném “trojblicu” nakonec rozhodla moje (sýkoří 7.) partie. V klidné anglii černý hrál rozumné tahy a asi vyrovnal. Přesto se mi podařilo vybudit kolem 20. tahu své figurky k určitým aktivitám a černá pozice se stala trochu nepohodlnou. Vzhledem k tehdejšímu stavu (2-0) jsem hrál opatrněji, než by si pozice asi zasloužila. Trochu jsem se polekal svého odkrytého krále a raději přešel do koncovky 2V+velmi dobrý střelec proti 2V+mizerný kůň. V přehledné zápletce jsem raději sebral pěšce, i když jsem mohl držet napětí, soupeř měl o poznání horší čas. Vznikla koncovka V+S+P proti V+J. Já výrazně lepší čas, ale smířen s remízou. Soupeř bez váhání dal za pěšce koně a vznikla “oblíbená” koncovka V+S proti věži. Soupeř nabídl remízu a já ji nevzal (on 4 minuty, já 11 minut stav 3-2 pro nás). Po chvilce tahání soupeř reklamuje remízu, rozhodčí Pavel Doktor vidí, že držím odřízlého krále na 8. řadě a jdu králem dopředu, a po chvilce váhání, hodiny stojí, nařizuje další hraní. Soupeř tahá pomalu, bez zájmu, já dojdu králem na 6. řadu a hrozím matem, je možné z něj vykličkovat, ale není to elementární (nutné 3 přesné tahy). Soupeř padá a dožaduje se remízy. To už je stav 3-4. Následuje diskuse při které máme jediný argument: Partie přece nemůže být remis, když soupeř spadl v okamžiku, když jsem svými tahy projevil dosti značnou touhu po vítězství. Vždyť hrozím matem! Rozhodčí po chvilce váhání potvrzuje moji výhru. ASIX sice brblá a šklebí se, aby taky ne, že? Ale zápis je podepsán. 4-4

Drama je u konce… Co se asi stane příště?

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024