.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Vršovice B - Dukla C 3,5:4,5

V důležitém utkání jsme bohužel znovu těsně prohráli. A existenční problémy eskalují…

I když jsme na všech (!) šachovnicích měli elové plus – i když někde jen symbolické – tak to se to na výsledkách neprojevilo. Kolizi s Duklou E jsme vyřešili jednoduše: Martin Rexa hrál za E, Ivan Krutina a Jirka Matyska za C.

Vršovice B   Dukla C
Svatoš Jan V Z 2146 1   0 2152 Bauma Jiří V Z
Rakovský Adam V 2051 ½   ½ 2117 Nečada Martin V Z
Plášek Zdeněk Z 1920 ½   ½ 2000 Pták Pavel H
Vitvar Zdeněk Z 1841 0   1 1910 Pospěch Radim Z
Nentvich Libor Z 1848 ½   ½ 1938 Dolínek Vladimír Z
Wiener Richard Z 1806 0   1 1885 Sýkora Petr Z
Král Petr 1760 1   0 1890 Matyska Jiří Z
Monček Michael 1701 1   0 1847 Krutina Ivan
    -    

Zápas začal dobře. Po rychlé remíze Martina Nečady (2.), jsem skóroval já, Petr Sýkora (6.). Soupeř v katalánském dámském gambitu zapomněl na vývin, sebral si podezřelého pěšce a po další chybě se mu pozice zcela rozpadla. 20. tahů a bylo po všem. (1%-%).

Dobře rozehraný zápas! Až na první šachovnici jsme nikde nestáli hůře, a to že Jirka Bauma stojí hůře, bývá občas jen interní pocit přihlížejícího ne zcela pozorného diváka. Jenže pak zkolabovaly poslední dvě šachovnice.

Jirka Matyska (7.) sebral pěšce a v pozici 2V+2LF na každé straně stál prakticky na jasnou výhru. Jenže nevšiml si, že mu visí střelec na g2 – kde dobíral potřebného pěšce navíc. Střelce mu soupeř zcela beztrestně sebral. Následovala pasáž, kdy Jirka produkoval naprosto náhodné tahy, takže po cca dvaceti tazích čiré beznaděje, měl bílý k figuře navíc i dva spojené volné pěšce na dámském křídle.  

Chvíli poté, co to Jirka konečně zabalil a odejel do Pyšelské vrchoviny, nastavil jednotahově v opět (jak jinak) vyhrané pozici čistou figuru Ivan Krutina (8.). Sice za ni měl dva pěšce, ale žádný opor se nekonal, protože Ivan, jako bonus, přehlédl mat. (1%-2%)

Špatných zpráv není nikdy dost… Jirka Bauma (1.) se sice z nepříjemného sevření ve Svěšnikovovi zázračně vymanil, a protože se bílá dáma a kůň zapomněli na dámském křídle, tak to vypadalo (nahlíženo divákem) jako tolik potřebný zvrat. Černé Jirkovy figurky se úspěšně štelovaly ke šturmu na oslabeného krále, jenže pak si divák (tedy já) pozici prohlédl pozorně a po chvilce ještě pozorněji a zjistil, že Jirka má čistou figuru míň. Zda ji tratil nebo obětoval, nevím. Nicméně v partii se ještě dlouho (hlavně Honza Svatoš) přemýšlelo, ale po vynucené výměně dam bylo jasno. (1%-3%)

Pavel Pták (3.) udržel rovinu od zahájení až do „koncovky“ šesti těžkých figur. Při vyhlídce na nějaké výměny a následné věčně šachující dámy popř. tupé věžovky se remis ukázala jako nezbytná. (2-4)

Vladimír Dolínek (5.) udržel mírně horší pozici – bez slabin, ale s málo aktivními figurkami – až do jezdcovky, v níž sice ztratil pěšce, ale bílý kůň neměl moc šancí se vymotat z pásma 6. až 8. řada. Soupeř nemá důvod pozici vyhrávat, a tak zápas rozhodlo trojí opakování pozice. Kdyby se Vladimírovi podařilo po nějaké nejapné bílého aktivitě pozici rozpohybovat, tak by měl slušnou šanci na výhru. Ale k tomu nedošlo… (2%-4%)

Hořkost porážky trochu projasnil Radim Pospěch (4.), který získal při opačných rošádách náskok v pěšcovém útoku. Soupeř vyvolal zápletku, kterou Radim správně potrestal a po krátké přestřelce zůstal s čistou kvalitou navíc. Ještě se něco vyměnilo a vznikla koncovka V+3P proti S+4P, kdy černý mohl zlobit s postouplým volným h-pěšcem, podporovaným králem. Koncovka nebyla triviální, protože Radim musel opatrně vypočítat, kdy se jeho věž může vydat na dámské křídlo a sezobnout klíčového černého pěšce, aniž by černý há pěch nedošel do dámy. Radim to zvládl a stanovil konečný výsledek (3%-4%).

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024