.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Litoměřice A – Dukla 5:3

Ačkoliv jsme prohráli, jsme 2 kola před koncem zachráněni.

ŠK Slavoj Litoměřice "A"

 

ŠO TJ DUKLA Praha

Brejník Gustav Z

2305

0

-

1

2308

Orság Milan H Z

Horák Michal Z

2323

0

-

1

2145

Muroň Miroslav Z

Slovák Kilián H Z

2271

1

-

0

2137

Bauma Jiří Z

Šeleljo Daniel H Z

2225

1

-

0

2095

Orságová Silvie Z

Pařízek Vojtěch H Z

2176

1

-

0

2041

Sedláček Tomáš

Vágner Tomáš Z

2206

1

-

0

2022

Staszko Martin

Kšána Václav Z

2192

1

-

0

1901

Hozda Max

Chaloupka Vladimír

2112

0

-

1

1817

Světlý Jiří

 

5

-

3

 

Ani do Litoměřic jsme nejeli v nějaké super sestavě, takže aspirace na bodový zisk s týmem bojujícím o postup a značně nás převyšujícím v ratingu všude kromě první desky nebyly vysoké. Zápas se bohužel vyvíjel podle předpokladů.

 

Nejdříve prohráli Max (7) a Martin (6). Max černými sebral v Caro-Kanu pěšce, ale bílý za to získal aktivní figurovou hru. Když se Max pokusil o protiútok na dámském křídle, dostala se jeho dáma do pasti, z níž nebylo úniku. Martin byl soupeřem přehrán, ale detaily si momentálně nevybavuji, neb v kritickou chvíli jsem řešil vlastní pozici.

Následně se utkání mírně zdramatizovalo: nejdříve se podařilo vyhrát mně (2), když jsem ne moc korektně obětoval pěšce, ale černý si nevybral správnou figuru na jeho dobrání. Následovala krátká taktická přestřelka, na jejímž konci stály moje figury aktivně, zatímco soupeřovy postrádaly koordinaci.

Milan (1) sehrál svého Tarrasche jako za mlada – tedy chvíli možná stál malinko hůř, ale pak zinscenoval figurový útok a pěkně zakončil.

Bohužel se nějak nezadařilo Jirkovi – jeho Sicilská s e5 vypadala podezřele vzhledem k méněcennému střelci g7, který se díval na záda blokovanému řetězu černých pěšců d6-e5-f4-h4. Výsledkem bylo vedení domácích 3:2.

Srovnat ještě dokázal druhý Jirka (8) – upřímně, pro mne byl tento výsledek největším překvapením – a zdálo se mi, že zcela zaslouženě: v dramatické časové tísní s postupujícími pěšci (bílý došel na g7, černý na b2) náš hráč zacílil na zranitelného černého krále a dokázal kombinovanými hrozbami získat rozhodující výhodu.

Bohužel, závěrečné dvě partie již bodový zisk nepřinesly.

Silvie (4) někde cestou dala 2 figury za věž a sice kladla ještě dlouhý odpor, ale soupeř byl přeci jen nad její síly.

Tomáš (5) se postupně dostal do horší pozice (zahájení se mi zdálo OK, ale možná jsem jen nerozuměl pozici) a ztratil pěšce. Možná se pozice ještě dala bránit, ale jednoduché to nebylo. Nakonec tedy prohráváme 5:3, dá se říci, že po zásluze.

 

Kuriózní bylo, že paralelně se hrálo utkání Litoměřice B – Vyšehrad 4:4 a že ani jedna z 16 partií neskončila remízou.

 

A nakonec to nejdůležitější: dovolím si citovat zprávu od Martina Staszka, který provedl patřičné vyšetřování (díky):

V naší lize už ani teoreticky nemůžeme skončit třetí od konce – desetibodoví hrají mezi sebou. V ligách ADF čtvrtí od konce 6-7 bodů a nemůžou se dostat na 14.

(Na vysvětlenou: letos sestupují nejen 3 poslední z každé skupiny, ale navíc ještě 2 nejhorší týmy na 9. místech ze všech 6 skupin. My máme 14 bodů. Viz https://www.chess.cz/soutez/2677/)

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Jirik

Jen pár drobností k dokreslení mé partie. Pro slabou znalost teorie jsem se po zahájení dostal do mírně horší pozice a snaha o vybřednutí mě stála mnoho času. Ve 20. tahu mi na hodinách zbývalo 5 min. Za neopakovatelný úspěch považuji rozmezí 11. - 24. tahu, kdy jsem s jedinou vyjímkou zahrál nejlepší tahy. Pokud bych našel i 25. tah, mat byl na dosah. Soupeř v obtížné pozici nečekaně vytvořil několik hrubých chyb a já naštěstí v těžké časovce došel do vyhrané koncovky.

28.02.2022 18:42

jirka bauma

K té mé partii. Já neznal vůbec teorii....Zjistil jsme po partii, že f4 se hraje, ale asi se tomu vyhu, jestli se k tomu ještě někdy dostanu. Hrál to třeba Kasparov, ale celý ten plán je trochu divný. h5 se nehraje, je to asi moc pomalé. Po f3 je h5 OK, akorát je to ten divný plán. h4 je logické. Ale Vh6 je moc pomalé, je potřeba hrát Sf6. Ten plán černého spočívá v tom, že hraje Sd8, aby mohl zahrát a5. Hraje se to s rošádou, ale to, že jsem to chtěl bez rošády nevadí. Černý musí jednak postupovat rychle, tzn. h5, Vh6 bylo pomalé, ale pak stejně získá zvláštní pozici.

28.02.2022 11:55


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024