.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

K. Vary A – Dukla A 3½:4½

Jak jsme skalpovali lídra

Karlovarský šachklub Tietz "A"

 

ŠO TJ DUKLA Praha

Tichý Štěpán Z

2189

½

-

½

2174

Novák Petr C Z

Soukup Jiří Z

2393

½

-

½

2166

Muroň Miroslav Z

Hagarová Zuzana C Z

2290

0

-

1

2121

Bauma Jiří Z

Čontoš Václav Z

2134

½

-

½

2120

Nečada Martin Z

Bicek Richard Z

2154

1

-

0

2049

Dušek Martin Z

Hlaváček Tomáš Z

2084

½

-

½

2048

Sedláček Tomáš

Procházka Dalibor H

2144

½

-

½

2017

Staszko Martin

Musil Miroslav

2038

0

-

1

1861

Hozda Max

 

-

 

Do Varů jsme odjížděli na utkání se suverénem dosavadního průběhu soutěže bez velkých ambicí jsouce oslabeni o Milana a Silvii kvůli covidu a také s dalšími necovidovými dírami v sestavě. Naproti tomu soupeř nastoupil v silné sestavě, v níž se dosavadní výsledky šesti hráčů pohybovaly mezi 70-90% (pouze Tichý měl 58% a Musil dosud nenastoupil).

 

K velkému překvapení došlo hned v první ukončené partii: remízu tentokrát stihl Martinův (4) soupeř nabídnout dříve než Martin. Nabídka byla přijata.

O chvíli později skončila remízou i moje (2) nestandardně pojatá zavřená Sicilská – na soupeřův postup h5 jsem reagoval tahem Sh3 s výměnou bělopolného střelce. Objektivně asi nic moc, v partii následovala sekvence tahů končící opakováním pozice.

Když jsem vstal od svojí remízy, viděl jsem Jirkovu pozici v rozvalinách, ztraceného pěšce u Martina D. a ani jinde to nevypadalo bůhvíjak. Prostě naplňovalo se očekávání.

Po chvíli se nicméně urodila remíza u Petra (1) – Petr zřejmě stál o trošku hůř, ale pozice byla obranyschopná.

Následně skončila remízou i partie Martina (7) – v té době jsem si nemyslel, že má Martin něco v pozici zkoušet, protože mi jednak přišel výsledek zápasu jasný, jednak jsem neviděl, jak by měl hrát na výhru (popartiová analýza mnoha rukou mne v tomto přesvědčení zviklala, jsem zvědavý na hodnocení pozice strojem).

To, že zápas prohrajeme, se zdálo být potvrzené výsledkem Martinovy (5) partie, kdy se soupeř dostal do vedení. Na druhé straně Jirka se stále ještě nevzdával, Tomáš svoji pozici přiblížil remíze a Max vykřesal naději na víc.

Max (8) hrál bílými nejdříve proti visícím pěšcům c+d, posléze proti izolovanému d a – když soupeř minul možnost získat kvalitu za pěšce – nejen že mu tohoto pěšce odebral, ale vzápětí přidal i další materiál a bylo srovnáno!

V tu dobu se začala dramatizovat situace i v Jirkově partii: strašná dvojice jezdců vytvářela spolu s dámou tlak a hrozby soupeřovu králi, až najednou na kompenzaci nestačil ani postouplý bílý pěšec. Vedeme!!! (Vzpomínka na Tartakowera: „Mistře, proč taháte tu prohranou pozici tak dlouho?“ „Víte, všiml jsem si, že partii, kterou vzdám, už nikdy nemůžu vyhrát!“)

Takže zbývala poslední partie, v níž Tomáš (6) sice nějakou dobu musel bojovat o vyrovnání, ale nakonec dosáhl věžovky, kde to již nebyl problém.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

jirka bauma

Já bych toho Tartakowera doplnil, když jsem měl o 2 pěšce mín a k tomu i blbou pozici, tak jsem se vzdát chtěl, ale soupeřka tak dlouho přemýšlela nad svým tahem až jsem si to rozmyslel.

30.01.2022 21:29


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024