.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

2. liga Litoměřice – Dukla A 4:4

Další bojovná remíza na závěr

ŠK Slavoj Litoměřice   TJ Dukla Praha
Brejník Gustav Z 2257 ½ - ½ 2293 Orság Milan H Z
Kozák Miloš Z 2180 ½ - ½ 2157 Bauma Jiří Z
Kšána Václav H Z 2165 0 - 1 2189 Muroň Miroslav Z
Reitingerová Iveta Z 2010 ½ - ½ 2135 Orságová Silvie Z
Hula Lukáš 2024 ½ - ½ 2138 Nečada Martin Z
Šura Jaroslav 2022 1 - 0 2083 Staszko Martin
Lácha Josef H 1981 ½ - ½ 2049 Sedláček Tomáš
Hoke Petr 1992 ½ - ½ 1978 Pospěch Radim
  4 - 4  

 

Ačkoliv by se mohlo zdát, že jsem do Litoměřic přijeli jen povinně dokončit soutěž, utkání se hrálo a bylo docela bojovné (i když nakonec 6 partií skončilo remízou).

Jako první skončil Martin (5), což nebylo až takové překvapení.

Po chvíli jej následovala Silvie (4), byť asi měla trochu navrch, ale bylo třeba počítat konkrétní varianty ...

Milan (1) usoudil, že partii nemá smysl lámat a následoval oba výše zmíněné. Tím ale výčet vcelku poklidných remíz končí. Další remíza se sice urodila u Tomáše, ale to byla story plná zápletek – nejdříve Tomáš svého soupeře přehrál a stál – aspoň mně se to tak jevilo – hladce na výhru, pak ale přehlédl jednoduchou taktiku a z mého pohledu to nevypadalo dobře, kvalita a pěšec míň. Naštěstí dvojice černých koní byla docela aktivní a soupeř po chvíli sám remízu nabídl.

Moje (3) partie probíhala ve znamení těžké strategické bitvy a můj plechový kamarád se mi směje, jak totálně zcestné hodnocení pozice mám. Skoro o každém tahu, který jsem považoval během partie za možný, říká něco ve stylu „taková blbost, to jsi fakt zahrál?“. Dokonce ještě v pozici, kterou jsem považoval za skoro vyhranou pro mne (pěšec míň, ale dobrý jezdec proti špatnému střelci a aktivita těžkých figur po sloupci f) se mi směje a ukazuje kolem +0,8 pro bílého "co chceš, máš pěšce míň". Při analýze sice trochu hodnocení snižuje, ale pod nulu ho nedostanu. Naštěstí soupeř nebyl počítač a partii rychle (víceméně podle mých představ) prohrál.

Nešťastnou partii sehrál Martin (6). Po nevydařeném zahájení se poměrně rychle propracoval k významné výhodě, pak však neviděl vítěznou kombinaci, posléze se snažil najít výhodu, když už žádná nebyla a dopadlo to, jak muselo.

Jirka (2) byl velmi blízko výhry, chtělo to jen v kritickou chvíli trochu více trpělivosti. V závěrečné pozici měl 2 pěšce za figuru a soupeř asi mohl zkoušet své štěstí dál, ale kdo ví …

Radim (8) hrál složitou partii, chvíli jsem měl pocit, že stojí docela dobře, ale před časovou kontrolou vznikla koncovka bílý V+J+S+3p, černý 2V+4p, kterou bych možná v závěru hrál za černé, ale uondaní soupeři uzavřeli smír.

 

Takže jsme se zachránili, byť jen o jedno místo. Teplice překvapivě vyhrály v závěrečném kole s Údlicemi, což by jim stačilo na záchranu, kdyby v předchozím kole vyhrály a my si neodvezli bod z Litoměřic (pomocné hodnocení mluvilo v náš prospěch).

Do 1. ligy postupují Kobylisy, které zvládly závěrečný duel a udržely si náskok.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

jirka bauma

Počítač píše u té mé partie, že od zahájení měl černý po dlouhou dobu jasnou výhodu, o tu pak přišel ve střední hře. V zápětí přešel do prohrané pozice tahem Sg5. Jak jsem přehlédl tah Vc1, poté obětoval figuru za 2 pěšce, a poté navrhl remízu, protože jsem neměl jak v útoku pokračovat, tak počítač píše, že jsem měl jasnou výhodu. Je otázka, do jaké míry brát ta jeho objektivně správná hodnocení vážně.

28.06.2020 19:12


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024