.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla D - Steinitz-Makabi 5:3

Povinné vítězství

Dukla D

 

Steinitz-Makabi Praha

Háse Pavel H Z

2073

1

-

0

2093

Kindler Mikhail Z

Pospěch Roman H Z

1934

½

-

½

2066

Hnilo Jiří H Z

Červenka Jan Z

1951

1

-

0

2044

Steiner Juraj Z

Dolínek Vladimír Z

1936

½

-

½

1818

Katzer Radovan Z

Mašek Jan Z

1851

½

-

½

1746

Nepožítek Svatomír Z

Kolář Dan Z

1846

½

-

½

1713

Vít Zdeněk Z

Jahoda Ladislav

1877

0

-

1

1470

Shatalov Vladimír

Macoun Jiří

1713

1

-

0

1694

Kühnmund Ivan

 

5

-

3

 

 

Jestliže se chceme udržet v soutěži vítězství v tomto zápase bylo povinností.

Situaci trochu komplikovala „flikovaná“ sestava, z různých důvodů chyběli Lukáš Lýsek, Jirka Světlý i Honza Rada. Naštěstí tentokrát zabraly přední šachovnice  a soupeře s vyšším ELO přehráli. Naopak zadní šachovnice se příliš nevytáhly – tam jsme měli naopak převahu my, ale nebylo to moc vidět. Největším překvapením byla prohra „remízového krále“ Ládi Jahody.

První ukončil svoji partii remízou Roman Pospěch, vzhledem k vývoji na šachovnicích a ratingu soupeře dobrá remíza.   0,5:0,5

Spadnutím praporku soupeře skončila partie Jirky Macouna – bohužel stejně jako u ostatních partií jsem prakticky nic neviděl vzhledem k potížím které jsem měl.   1,5:0,5

Další remízu přidal Vláďa Dolínek, vzhledem k postavení na šachovnici to asi na víc nebylo. 2:1

Jako velká posila se jeví Pavel Háse, opět vyhrál, na první pohled to vypadalo z vyrovnané pozice, někde soupeře přehrál.  3:1

Partie se povedla i Honzovi Červenkovi, během hry získal pěšce a trpělivou hrou ve figurové konstelaci D+V proti D+V, donutil soupeře k výměně dam a následně získal věž která však musela čelit postouplému pěšci černého na h2. Pozici zvládl a zvýšil na 4:1.

Tím počet výher končí. Dan Kolář měl celou dobu přibližně vyrovnanou hru nakonec sám nabídl remízu která nám zajišťovala vítězství v zápase. Soupeř ač nerad přijal. Byl jsem zvědavý na tuto partii, z vlastní praxe vím, že pan Vít není jednoduchý soupeř a tak jsem čekal jak se s ním Dan popasuje. 4,5:1,5.

Další remízu jsem přidal já, musím přiznat, že to bylo utrpení. Zřejmě pod vlivem mé partie ve 2. lize v neděli jsem hrál ve značném útlumu. (úplně prázdná hlava prostá nějaké myšlenky či nápadu). Soupeř zahrál „Pircku“ a tentokrát jsem hrál zbaběle při zdi a rádoby pozičními tahy f3 a c3 jsem si vyrobil krásnou pasívní pozici, soupeř si natahal pěšce na f4 a c4 a jezdce umístil na e3. Už jsem začínal mít černé myšlenky že to dobře nedopadne, ale kdo si počká ten se dočká…protivník udělal chybu a nechal si dát vidličku na V a P. Bohužel rčení „s pěšcem víc vítězství vstříc“ tentokrát neplatilo. I když jsem měl dvojici jezdců která měla výhodu proti S+J v pěšcovém řetězci nebyl jsem schopný v daném čase najít vyhrávající postup a postupně jsem se dostal do silné časovky. Nakonec, když mi zbývaly 2 minuty do konce partie jsem raději obětoval jezdce za posledního soupeřova pěšce abych měl jistotu remízy. Hanba!  5:2.

Partie se tentokrát vůbec nepovedla Láďovi Jahodovi, zdálo se mi že má lepší hru, ale když jsem po skončení své partie viděl postavení jeho figur bylo mi jasné, že je konec. Láďa měl jen V proti V+2P bílého a postavení figur bylo takové, že neměl možnost zabránit postupu soupeřových pěšců. 5:3

Potřebovali bychom někde urvat ještě alespoň 3 body …. Uvidíme.

Autor: Honza

Diskuze k článku

Honza Č.

U mě partie prakticky ze zahájení přešla ihned do věžové koncovky s rovným materiálem a symetricky rozmístěnými pěšci (po čtyřech na královském křídle a po jednom na a-sloupci na druhé straně). Chvilku jsem měl i pěšce navíc, ale toho jsem při přechodu do zmiňované věžové koncovky vrátil za tempo, díky kterému moje věž zaujala dominantní pozici na sedmé řadě za černým a-pěšcem, k jehož obraně pak byla černá věž přikovaná na poli c6 a občas i jinde po 6 řadě, odkud si jen jednou odskočila šachnout na třetí řadu, aby se pak hned pokorně musela vrátit zpátky. Černý král pak byl mimo hru daleko na královském křídle, odkud nemohl dost dobře vylézt ven. I když objektivně v tu chvíli ta koncovka asi byla pořád ještě remízová, černého ve zpasivnělé pozici čekala velmi nesnadná obrana, která spočívala v nalezení velmi přesného a správně načasovaného plánu aktivní protihry, což bylo o to těžší, že soupeř měl výrazně horší čas. Já jsem mohl pozici pomalu zesilovat, připravil jsem otevření cesty pro svého krále na dámské křídlo, a když pouze pasivně se bránící soupeř propásl asi jedinou příležitost k včasné aktivizaci svojí věže, byť za cenu pěšce, z komfortní materiálně rovné "lepší" věžovky se zcela lineárně stala věžovka zcela vyhraná. Nakonec byl soupeř nucen pěšce a6 odevzdat a dojít si věží pro mého h-pěšce, ale to už bylo pozdě. Pak jsem v jednom momentě já udělal nepřesnost, po které se černý mohl naprosto neuvěřitelnou, studiovou variantou, kterou odhalil počítač, zachránit, ale tuhle jedinečnou šanci minul a zbytek už byl prozaický. Za mého volného a-pěšce musel odevzdat věž, jeho volného pěšce na h-sloupci moje věž zastavila právě včas a na šachovnici zbyli ještě nějací další bílí pěšci, které nemohl černý poměnit a pobrat králem tak, aby zároveň udržel svého volného pěšce na h2, takže byla po sérii nesložitých tahů zaknihována výhra bílého. Partie je už i k přehrání online:

https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1991851

12.02.2020 03:17

Rubinus

1.deska? Z vyrovnané pozice? Kdepak. Soupeř se upnul na remízu a za cenu pozičního ústupku v podobě špatného francouzského střelce, ač se nehrála Francouzská, nýbrž Sicilská s 2.-a6 3.c3, celkem bez odporu měnil figury a blížil se horší koncovce. Dámu vyměnit zprvu odmítl a vypadalo to, že chce zlobit, ale pak nabídl remízu a po jejím odmítnutí kvůli tomu střelci ji nakonec vyměnil pomalu nejhůř, jak mohl, protože mi poskytl ještě krytého volného pěšce. Snad doufal, že se v té pozici plné pěšců s tím svým střelcem neprosadím, ale vyvedl jsem ho bez větších problémů z omylu. Partii jsem tentokrát asi nevyhrál, že bych hrál nějak moc dobře, spíš soupeř hrál, co se strategie týče, hodně pod svůj rating, řekl bych. Nit definitivně praskla po 39.tahu černého, kdy si tahem h5 vytvořil ještě o slabinu víc, pak již to bylo jednoduché.
FEN:wKd4,Bd3,Pa3,b4,c5,e5,f4,g3,h4/bKd8,Bd7,Pa6,b5,d5,e6,f7,g7,h5
40.f5! Kc7 41.Se2 ef5 42.Sxh5 Se6 43.Sf3 Kc6 44.h5 první zugzwang Kd7 45.Sxd5 Kc7 46.Sf3 Kc8 47.c6 Kc7 48.Kc5 Sc8 49.Sd1 (o tah rychlejší bylo Sg2-h3) Se6 50.Sc2 Sc8 51.Sb3 Se6 52.Sd5 druhý zugzwang, černý dočerpal téměř svůj zbylý čas a pak se vzdal.

11.02.2020 22:03


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024