.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Tietz Karlovy Vary B – Dukla A 3.5:4.5

Po dramatickém průběhu máme 3 důležité body s outsiderem

Karlovarský šachklub Tietz "B"

 

TJ Dukla Praha

Kůsa Jakub H Z

2232

½

-

½

2297

Orság Milan H Z

Musil Miroslav Z

2020

1

-

0

2220

Novák Petr C Z

Hlaváček Tomáš Z

2108

½

-

½

2209

Fajman Petr H Z

Kalousek Zdeněk H Z

2013

0

-

1

2159

Bauma Jiří Z

Mestl Martin H

1952

0

-

1

2187

Muroň Miroslav Z

Hüttner Miloš Z

2034

½

-

½

2128

Orságová Silvie Z

Hroch Jiří Z

2097

½

-

½

2082

Staszko Martin

Fric Pavel

2005

½

-

½

2035

Sedláček Tomáš

 

-

 

 

Do KV jsme jeli s povinností vyhrát, ale bylo to mnohem těžší, než se může zdát. Celá anabáze začala zjištěním, že mi v autě netopí topení, což při panujících záporných teplotách nebylo úplně milé. Nicméně zdá se, že studený odchov je tím správným řešením, soudě podle bodového zisku našeho vozu 3/4 a ostatních 1.5/4 …

Jako první skončil cca po 3 hodinách hry Petr (2), který snaže se využít soupeřova špatného střelce, odmítnuv v předchozím průběhu partie remízu, nastavil figuru. (Na tomto odstavci je jediná pozitivní věc vzorové použití přechodníků – přechodníku přítomného u nedokonavého a přechodníku minulého u dokonavého slovesa. Tolik jazykové okénko.)

Vzápětí se podařilo vyhrát mně (5). Brzy po zahájení totálně vyhraná pozice se mi vymkla, když jsem se pokusil počítat „dorážecí“ varianty a jednu takovou jsem rychle odtahal přehlédnuv jednoduchou soupeřovu obranu, po které jsem byl dokonce prohraný. Naštěstí jen jeden tah (to tvrdí stroj, já jsem při partii měl mrazení podstatně déle). Soupeř ale nehrál přesně a tak za chvíli byla pozice vyhraná znovu. Ale ani to jsem nedotáhl bez příhod – v tahu 41 byla opět na desce remíza, ale tentokrát ne úplně jednoduchá a tak zůstala očím obou aktérů dokonale skrytá. Tahle partie opravdu nebude patřit přes důležitý bodový zisk do mého budoucího výběru My 60 Favourite Games.

Martin (7) většinu partie spíš bránil horší pozici (ze Sicilské s c3 přešel do Francouzské, ale varianta nebyla ta pravá). Pozici ale udržel a na konci se zdálo, že ani jedna strana nemá na to, aby se o cokoliv mohla snažit.

Druhou výhru připsal na naše konto Jirka (4). Z převahy v zahájení vytěžil sice jenom pěšce (navíc s pochroumanou pěšcovou strukturou), ale soupeř nehrál koncovku D+S x D+J dobře a věnoval Jirkovi druhého pěšce. Nějakou dobu se pak hrála koncovka S+4p x J+2p, aby posléze partie skončila podle předpokladu.

Petr (3) se s černými také k aktivní hře moc nedostal, ale na remízu to stačilo.

Milan (1) z mého laického pohledu vítěze olympiády mládeže černými přehrál – aspoň se mi to tak jevilo, než jsem se ponořil do přemýšlení u své partie. Byl jsem dost překvapený, když jsem na této desce posléze spatřil koncovku bez kvality (a to Milan naznačoval, že snad mohlo být i hůř). Tady se ale Milan projevil jako ostřílený matador a postavil se střelcem proti věži s pěšci g, h na obou stranách pevnost. Soupeř pěšce povyměňoval, ale to bylo vše.

Předposlední dohrál Tomáš (8), i když to chvíli vypadalo, že bude dohrávat jako poslední (jak je zvyklý :) ). Jeho pozice se mi dlouho zdála poměrně perspektivní, ale materiální výhoda narušena nebyla, takže remíza mohla být logickým vyústěním hry. Chvíli před koncem došlo – jak už to bývá – ke komplikacím, o kterých jsem nevěděl, zda jsou výhodné černému či bílému. Zvolil jsem tedy raději analýzu Jirkovy partie a nechal Tomáše jeho osudu, což se ukázalo jako správné řešení – partie skončila remízou a vzhledem ke stavu na poslední hrané desce nám tento výsledek jistil výhru v zápasu.

Poslední partii nakonec dohrávala Silvie. Bylo pro mne dlouho potěšením pozorovat metodický tlak proti izolovanému pěšci, ústící v zisk výše jmenovaného a dobrání dalšího. Takže vznikla koncovka 6 těžkých figur při poměru 5p x 3p. Ale v časové tísni se cosi zvrtlo a v tahu 41 mohl černý získat věž (motiv: bílý Db6, Vd7, Vd6; černý Vf6 krytá pěšcem g7, De8xd7). Černý ale věž nesebral a vznikla remízová věžovka, kterou ale mohla ještě Silvie vyhrát. I když se tak nestalo, jsme vděční i za remízu, protože znamenala v celkovém účtování 3 zápasové body.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024