.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DP Praha - Dukla D 4,5:3,5

Jak prohrát vyhrané utkání.

ŠK DP Praha C - VŠFS

 

Dukla D

Adámek Zdeněk Z

2216

0

-

1

2073

Háse Pavel H Z

Jurásek Miroslav V

2210

½

-

½

1963

Lýsek Lukáš Z

Tuma Jakub Z

2195

1

-

0

1951

Pospěch Roman H Z

Pachmann Aleš Z

2284

1

-

0

1936

Dolínek Vladimír Z

Tocháček Michal

1967

½

-

½

1851

Mašek Jan Z

Budinský Petr

1938

½

-

½

1846

Kolář Dan Z

Pesr Jaromír

1961

½

-

½

1873

Rada Jan V

Penk František

1970

½

-

½

1850

Rexa Martin

 

       

 

 

 

-

 

 

Porážka, která nás může hodně mrzet. Proti jasnému favoritovi jsme málem (bohužel jen málem) překvapili a byli blízko k úspěchu.

Vytáhl se Lukáš Lýsek, který se nenechal přehrát a jeho remíza byla dobrým počinkem do další hry.

05:0,5

Honza Rada stál celou dobu vyrovnaně a se silným soupeřem též remizoval po celkem předpokládaném vývoji.  1:1

Bohužel též podle předpokladu skončila partie Romana, který od počátku hrál bez 2 pěšců a nedokázal si vytvořit nějakou solidní protihru.  2:1

Vývoj utkání se lámal v partii Martina Rexy, který dosáhl vyhrané pozice S+2 proti J. Dokázal však nemožné a zahrál nepozorně, soupeř využil jeho špatné vývinu střelcem na h4 a po zisku pěšce už partii lehce zremizoval. Škoda – to nás hodně mrzelo. Musím přiznat, že mě osobně to dost rozhodilo.

2,5:1,5

Prohrál i Láďa Dolínek, jeho pozice se postupně zhoršovala, soupeř byl zřejmě nad jeho síly. 3,5:1,5

Definitivní hřebík do rakve jsem zarazil já, když jsem sám v koncovce dáma proti dámě nabídl remízu. Pozice byla stále zhruba vyrovnaná, nakonec jsem zkusil hrát pozici s lepším postavením svého krále a dámy na výhru. Když jsem měl výhru na dosah v domnění (zřejmě pod vlivem únavy) jsem získal přesvědčení že další hra už k ničemu nevede a sám nabídl remízu. Jak mi bylo ukázáno měl jsem tichý tah králem po kterém by soupeř nezabránil matu. Bohužel jsem šach po kterém by tato možnost byla vidět nezahrál. Tím jsem definitivně pohřbil naděje alespoň na remízu. 4:3.

V poslední partii totiž Dan tahal pouze za kratší konec a víc než na remízu to zřejmě nebylo. Ostatně jak řekl jeho soupeř, kdyby v mé partii jsem vyhrál, on by pokračoval dále. Takto dal partii za remízu a my prohráli.  4,5:3,5 Snad příště…. (jestli nějaké bude)

Autor: Honza

Diskuze k článku

Martas

Jak me presvedcil pocitac, moje koncovka (cernopolny strelec + pesci g2, h2 proti jezdec + pesec b5 s kralem na f4) je objektivne remizova (temer jakykoliv posun dopredu nebo snaha sebrat cerneho pesce umoznuje obetovat kone za oba bile pesce). V partii jsem ve vyhrane pozici bohuzel nejdriv nesikovne vymenil damy do remizove pozice (vyhravajici tah stavejici damu do vazby se strelcem jsem nevidel) a pote nevyuzil taktickou moznost ziskat koncovku S+4 proti J+2 (obet strelce ktery je nebratelny kvuli pruchodu do damy).
Nebyla zminena jeste vyhra Pavla Haseho, ktery byl zcela prohrany, nacez jeho souper prehledl napadeni damy, vzal do ruky kone, zaklel a vzdal.

19.01.2020 20:07


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024