.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Sestupy (a postupy) v pražských soutěžích

… a jak se to týká DuklaDružstev… Stav ke dni 20.3. 11,30

Protože se mezi DuklaBorci šíří v posledních hodinách určité neblahé zvěsti na téma sestupy, rozhodl jsem se do tohoto nepřehledného veřejně-šachového prostoru vstoupit a uvést některé fámy, hoaxy, poplašná sdělení a pravdivé zprávy do souladu s fakty.

 Jako každý rok je do poslední chvíle nejasné, kolik týmů bude sestupovat z Pražského Přeboru, zkusím nyní – na základě předposledního kola v 2. českých národních ligách – prognostikovat.

Základní pravidlo o sestupu z PrPř zní: Počet sestupujících z PrPř závisí na počtu sestupujících pražských oddílů ze všech tří skupin 2ČNL.

Základní pravidlo o sestupu z 1. tříd zní: Počet sestupujících z 1. tříd závisí na počtu sestupujících z PrPř. 

I letos se poslední kolo 2ČNL hraje až po posledním kole pražských soutěží. Naštěstí – pro moje prognostikování – je už po předposledním kole 2ČNL jasné, jak to se sestupy pražských týmů je:

Ve skupině 2ČNL A je pod čarou ponoru Unichess Underground. Pokud se posledním kole Říčany a Líně dohodnou na oboustranně záchranném výsledku 4-4, tak UU nepomůže ani výhra 8-0. Ergo: UU je sestupující č.1.            

Ve skupině 2ČNL C jsou pod čarou ponoru Vršovice. Tady je záchrana možná, pokud Vršovice v posledním kole porazí Pankrác B a okolní výsledky budou pro Vršovice příznivé. Nicméně se domnívám, že Vršovice sestupují – č.2.

Poznámka. 2ČNL C byla před předposledním kolem ohrožena i Mahrla, naštěstí vyhrála a je v bezpečí. V 2ČNL B jsou oba pražské týmy na čele, žádný ohrožen.

Závěr: Z 2ČNL sestoupí 2 pražské oddíly. A teď můžeme začít počítat…

Do PrPř sestoupí 2 týmy. Z PrPř postoupí do 2ČNL 2 týmy. Příští rok bude mít PrPř 12 týmů – tak to stojí v propozicích, tj. o jednoho méně než letos. Z toho plyne, že z PrPř sestoupí 3 týmy.

 Z obou skupin 1. tříd sestoupí dohromady 5 týmů. Aby v příští sezóně bylo v obou skupinách 12 týmů. Dovoluji si předpokládat, že to budou týmy na 11. a 12. místě v obou skupinách a ten tým na 10. místě, který bude mít méně bodů, než jeho konkurent z vedlejší skupiny. Popravdě… je možné, že o tom pátém sestupujícím z 1. třídy může rozhodovat i něco jiného, např. dodatečná baráž, los, úplatky apod. Ale počítejme s první, logickou a docela spravedlivou variantou…

Jak se toto schéma dotýká jednotlivých ohrožených DuklaDružstev?

Dukla B: V závěru PrPř těžký boj o záchranu. Je třeba se nějak vydrápat na 10. místo…

Dukla C: I když prohraje v posledním kole a zůstane na 10. místě, tak bude – stačí porovnat stav v obou 1. třídách – na „lepším“ desátém místě, než konkurent z vedlejší skupiny. Tedy: Pokud platí vše výše popsané, Dukla C je již zachráněna.

Dukla D: Nemůže být horší než 9., „horší“ desáté místo ji už nehrozí. Dukla D je tedy zachráněna.

Pokud v této matematicko-filozofické konstrukci vidíte nějakou chybu, popř. opomenutí, tak se nestyďte to do diskuse napsat. A korigovat tak aktuální sestupové scénáře.  

Ostatní DuklaTýmy mají (naštěstí) jiné starosti. Dukla E bojuje o postup ze 3. do 2. třídy. Ze 4 skupin postupuje 6 týmů, a tak je možná varianta, že i v případě dvou proher by Dukla E postoupila, jako jeden ze dvou „Šťastných druhých týmů“. K postupu z 1. místa stačí porazit v dohrávce Grop, nebo oba poslední zápasy remizovat. Dukla F a Dukla G mohou dohrávat v poklidu… Sestoupit není kam, a na postup to letos nevypadá, snad příští rok.

Autor: PeS

Diskuze k článku

PeS

Je po všem, můžeme účtovat.
Béčko se nepochlapilo, prohrálo i poslední zápas o všechno s Bohemnkou 2-6 a skončilo v Přeboru poslední. SESTUP do 1. třídy.
Céčko a Déčko se naopak pochlapilo a svorně zaujalo 7. místo ve svých skupinách 1. třídy.
Éčko přes určitá zaváhání zvládlo boj o POSTUP a skončilo ve své 3. třídě těsně na druhém místě. Pokud propozice nekecají, tak postupuje jako "lucky second".
Efko a Géčko si zahrálo a získalo zkušenosti do dalších let.

09.04.2019 13:34

Martas

E-cko vcera vyhralo.

29.03.2019 10:11

PeS

Bohužel nekolabují jen přední desky Éčka v jednom zápase. Závěr soutěže zastihl týmy Dukla BCDE v útlumu. Tyto týmy z posledních 8 zápasů uhrály pouze 2 remízy a utrpěly 6 proher. Je třeba se zmátořit a zachránit, co se dá. Situace Dukly B je po výprasku 1%-6% v Kobylisích kritická, záchranu v Přeboru nezajistí asi ani dvě výhry v posledních dvou kolech.

22.03.2019 09:58

Martas

E-cko vcera prohralo vyhranej zapas po naprostem kolapsu prednich sachovnic (0:4), takze bojujeme dal, pristi tyden to chce vyhrat, jinak nas v pripade vyhry nad Mlejnem preskoci Praga.

22.03.2019 09:17


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024