.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - LISA A 6-2

Ještě jeden sýkoří test: Jaký výsledek letos zatím chyběl v portfoliu výsledků Dukly C? Ano, hádáte správně! Pohodová výhra!

Zatímco v Kobylysých se nám nepovedlo skoro nic, tentokrát se nám povedlo skoro všechno. A nebohá LISA se bude muset zahojit jinde – třeba v Kobylysých…

Dukla C   LISA A
Pták  2108 ½ - ½ 2216 Smutný
Nečada 2102 1 - 0 2157 Profant
Kasalický 2046 1 - 0 2020 Matonoha
Pospěch 1987 ½ - ½ 1919 Pergner
Sýkora 1914 ½ - ½ 1905 Kučera
Sakař 1949 ½ - ½ 1835 Hulec
Matyska 1900 1 - 0 1748 Horyna
Rexa 1893 1 - 0 1250 Markovic
  6 - 2  

DuklaBorci přicházeli do HrMDukla včas, nadrženi a odhodláni nechat na bojišti i nějakou tu kapku krve, bude-li to potřeba. Všechny partie od začátku slynuly bojovností, nadýmaly se bojovností a slibovaly zážitky nevšedních a různých typů. Tedy až na tu mou, která se skoro celá odehrávala v poklidu, který byl dán jednak charakterem pozice a druhak určitou předpo**aností obou duelantů.

Mírná vichřice na konci zahájení se přehnala u Miloše Sakaře, protože se jeho francie náhle v centru zcela otevřela – nechápu, jak to dokázali – a protože se hrálo bez rošád, bylo to takové dosti průvanovité, Miloš s obtížemi pokryl mat, a pak došlo k opakování tahů – vynutil to soupeř a myslím si, že tím zahodil šanci hrát na výhru. Milošovy partie jsou letos extrémně krátké, což je škoda, protože Miloš je na péro a je neunavitelný v dlouhých partiiích, a tak doufáme, že jeho čas ještě přijde…

Partie se povedla Jirkovi Matyskovi, který v aktivní a útočné pozici na počátku střední hry postupně krásně obětoval obě věže, po druhé oběti už matil (samotnou dámou uprostřed šachovnice, hezký obrázek s kubistickými motivy). Jirka byl v takovém laufu, že kdyby měl věže tři, tak jistě někde po cestě za matem obětuje i tu třetí. Partii Jirka označil jako nejlepší partii všech dob, avšak po chvíli upřesnil, že to je jeho nejlepší partie všech dob. (1%-%)

Jirkova výhra důrazně naznačila, že zápas je na dobré cestě. Před prvními tísněmi nikdo nestál špatně, a někde se už rýsovaly celé body. Martin Rexa soupeře ve střední hře přehrál – aktivita jeho figur v otevřené pozici s oslabeným soupeřovým králem byla značná. Soupeř ještě našel zoufalý (a zbabělý) úprk do koncovky S proti J, kdy měl Martin k jezdci na obou křídlech 2 na 1 pěšcovou majoritu. Hrálo se ještě dlouho, ale Martin v poklidu s posledním, nezadržitelným pěšcem dokráčel k výhře. (2%-%)

Další výhry následovaly velmi rychle – po několika minutách. V pircce, kdy bílý útočí při opačných rošádách tak dlouho, než mu dojdou náboje, Martin Nečada nezpanikařil a v soupeřově tísni (klasický problém bílých v této variantě: útočím, útočím, hezky útočím… jak to, že furt nic? A sakra, mám málo času…) připravil léčku – skrytý dvojí úder, do které se soupeř chytil. Koncovka bez bílé figury se už nehrála. Martin opět předvedl, že šachy hrát umí, ale dokáže to jen za předpokladu, že soupeř odmítne Martinovu konstantní nabídku remízy v 15. tahu.

Vzápětí vítězí Petr Kasalický, který rychle zapomněl na průplesk z Kobylys. Bohatá pozice ze zavřené sicilky (asi… možná to byla španělka, nebo portugalka,…) se před tísněmi zcela otevřela v Petrův prospěch a partii zakončilo vyšachování celé věže. Petrova forma je letos výborná a Petr taky. (4%-%)

V mé (Petr Sýkora) partii jsem nejdříve pokazil zahájení já, pak soupeř.  A tak jsme bezpracně získal optickou i praktickou převahu v 6 TěžFig a nestejní střelci. Můj bělopolák na d5 a baterie V+D+V na pootevřeném f-sloupci snadno napadly Pf7, který nešel krýt. Mohl jsem ho vzít a hrát lepší pozici s flokem více (potwora fryc: +1,35), ale to bych nebyl já… Raději jsem vynutil oslabení bílých polí u černého krále, a pak zbytečně obětoval kvalitu za drtivý útok. Jenže soupeř správně nevzal Kxg6 bílého pěšce, ale zbaběle se pod něj schoval a vyměnil dámy. Tím mne rozesmutnil, protože vznikla statická koncovka V+S+7P proti 2V+5P, ve které jsme se příliš nemohli hnout. Obešel jsem zápas (vedli jsme 1%-%), ale všude to bylo dobré, a nabídl ještě před časovou kontrolou remízu. Soupeř (měl dost času) to začal zkoumat u sebe i u jiných, a protože se rychle stav změnil na 4%-%, tak ji remízu přijal. Doma mně potwora fryc připravila dvě překvapení. 1. Soupeř mohl po mé oběti tahem důležitého pěšce Kxg6 vzít, nechat na sebe otevřít g-sloupec, protože tam žádný mat nebyl. 2. V závěrečné pozici jsem byl vyhraný, protože „stačilo“ vyměnit jeden pár věží a prolézt králem k černé věži a pěšcům dámského křídla. Protože někdy je útočný král lepší než mátožná věž. Na svou obranu musím říci, že kdyby soupeř tu remis nevzal, tak bych se o něco podobného pokusil, ale znáte to: Po partii a frycových radách je každý velmistrem…   (5-1)

Partie se povedla i Pavlu Ptákovi. Ze zahájení získal aktivní a útočnou pozici, obětoval jezdce za 2P a získal drtivý útok. Avšak soupeř postavil obranné hráze, i když to vypadalo, že nebude z čeho, a figurku někde vrátil. V koncovce D+V na každé straně se dohodla remis. Více k této nadmíru napínavé partii říci nemohu.

Pro Radima Pospěcha to byl mírně útrpný večer (soupeř byl dlouho aktivní), ale s docela šťastným koncem. Bílá iniciativa byla postupně vyeliminována (Radim hrál obezřetně a bez jankovitostí a bez tísně) do dámské koncovky, asi rovné, protože za každým druhým rohem čouhal věčný šach. (6-2)

Povedený večer nás posunul do středu tabulky a zaplašil (doufejme, že trvale) sestupové chmury.

Autor: PeS

Diskuze k článku

Radim

K mé partii: poučen předchozími nezdary v časových tísních (hlavně v Kobylisích) jsem hrál rychleji, a tak zákonitě stál ze zahájení špatně. Dlužno poznamenati, že se hrál nestandardní systém 1.d4 Jf6 2.Jf3 g6 3. Sf4 Sg7 4.Jc3, kdy jsem nezvolil správnou koncepci. Celou partii jsem se pak musel bránit a byl rád, že soupeř nepřešel do koncovky s jeho dobrým jezdcem proti mému špatnému střelci. Tam by mě mohl ještě dlouho trápit. Postupně jsem vyměnil všechny figury až na dámy, a to už byla remis.
Zajímavější byla partie Pavla Ptáka, kterou jsme analyzovali až přes půlnoc. Honzu Smutného úplně přehrál, pěkně obětoval jezdce na f5 za postupující pěšce f , g, a h, resp. drtivý útok na krále. Ale v 36. a 38. tahu prošel okolo výhry. Škoda veliká, byla by to krásná partie, čili žemčužyna.

09.02.2019 12:10

Matyska

Musím doplnit, že tento týden jsem skutečně obětovat 3 věže. Tu vůbec první v partii za Dukla E, kde po mém krásném tahu Dg7xe5, kterým jsem měl získat pěšce, zahrál soupeř zcela neviditelný tah Db4xVf8. A ještě doplnění k partii a panem Horynou: viděl jsem i jiné obrany proti hrozícímu matu na f7, např. Vf8, po které jsem měl připravenu jinou obět, tentokrát střelce tahem Sh7-g8(odlákání bránící figury).

09.02.2019 10:49


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024