.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Polabiny – Dukla A 5:3

Za tenhle výsledek s velmi silným týmem se nemusíme stydět.

 

2222 SK Polabiny

 

SO TJ Dukla Praha

Votava Jan V Z

2522

½

-

½

2228

Svatoš Jan H Z

Hrabuša Matej C Z

2386

½

-

½

2202

Fajman Petr H Z

Vrána Jan Z

2348

1

-

0

2185

Bauma Jiří Z

Worek Joanna Z

2329

0

-

1

2211

Muroň Miroslav K Z

Jedlička Aleš K Z

2228

1

-

0

2039

Staszko Martin Z

Červený Petr H

2340

0

-

1

1969

Sedláček Tomáš

Říha Vojtěch Z

2179

1

-

0

1987

Pospěch Radim ZK

Buločkin Martin

2111

1

-

0

1883

Mašek Jan

 

5

-

3

 

 

Ráno to vypadalo, že se snad do Pardubic vůbec nedostaneme. Před sedmou začalo hustě sněžit a kolem osmé již nejezdily autobusy, takže někteří museli narychlo měnit nejen maršrutu, ale také místo a čas setkání s hlavním konvojem. Já jsem byl ze situace vykolejený tak, že jsem dokonce volal Silvii, která přitom s námi vůbec neměla jet. Nakonec jsme se však všichni šťastně setkali a projeli (proploužili) Prahu. Na dálnici se povětrnostní situace postupně lepšila a před cílem už byla celkem v pořádku, takže jsme přijeli pozdě jen o pár minut, které nám velkorysý soupeř odpustil.

Soupeř proti nám nastoupil v sestavě vzbuzující mrazení v zádech. Průměrný rozdíl ratingů dost nad 200 body. Nicméně v zahájení to dlouho vypadalo celkem OK – aspoň při zběžném ohledání se mi nezdálo, že bych viděl někde něco fatálního.

Cca po 2-3 hodinách hry se ale rozklížila pozice Honzy (8) a následně i Radima (7). Jistou útěchou mohla být remíza u Petra (2), ale možná, že se dalo i (vy)těžit víc.

Následovala výhra u mne (4). Moje slovutná soupeřka mne docela přehrávala, ale dařilo se mi s vypětím sil držet pozici v hranicích „neprohranosti“. Navíc mne soupeřka hledajíc způsob doražení předběhla ve spotřebě času, a když jsem ji zaskočil kličkováním krále ostřelovaného dvojicí černých střelců, nenašla správné pokračování končící remízovou koncovkou, kde bych ale musel ještě pár tahů najít, a naopak jsme skončili v pozici s kvalitou navíc pro bílého a s hrozbami, které bylo s nedostatkem času obtížné vykrýt.

Honza (1) úpěl pod velmistrovským tlakem svého soupeře. Po partii jsme v analýze nalezli několik docela záludných a několik zcela nezáludných možností, jak mohl bílý usilovat o výhru. Naštěstí pro nás měl tentokrát velmistr slabší den a za deskou je nenašel zaleknuv se černého pěšce vstoupivšího na c5 (s následující možností prosadit d4).

Hůře si vedl Jirka (3) ztrativší pěšce f5 a Martin (5) ztrativší … ani nevím co. V každém případě na bitevním poli zůstal osamocený Tomáš (6) bránící protiakcemi na královském křídle volnému pěšci a v postupu do dámy. Po návratu z oběda jsem s očima navrch hlavy sledoval Tomášovu oběť figury za dva pěšce a následný tanec figur tu na dámském tu na královském křídle. Když už jsem si myslel, že Tomáš přejde do koncovky S + několik pěšců proti S+J + falešný pěšec h, která se mi zdála jako jasná remis, Tomáš vyměnil svého S za J a tak nadále v tanci pokračoval jen černý střelec. Pěšcová struktura bílý c3-d4-e5-f5-g4 proti černý c4-d5-h6 ale dělala prosazení figury velmi obtížným, ne-li nemožným. Černý hrající na půlminutě ale hodně chtěl vyhrát a tak připustil přiblížení bílého krále k pěšci d5 a když se tento chystal položit spolu se svým kolegou c4 život výměnou za pouhého c3, černý překročil čas.

Zajímavost: podařilo se nám vyhrát na dvou deskách, kde byl nejmenší a největší rozdíl ratingů.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024