.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

1. liga Dukla A – OAZA 2:6

Rozdíl v ratingu se projevil

 

SO TJ Dukla Praha

 

SK OAZA Praha

Svatoš Jan H Z

2244

½

-

½

2387

Straka Vojtěch H Z

Fajman Petr H Z

2212

½

-

½

2353

Výprachtický David Z ZK

Bauma Jiří Z

2201

0

-

1

2350

Havelka Josef Z

Muroň Miroslav K Z

2219

0

-

1

2374

Hollan Martin H Z

Sedláček Tomáš

2020

0

-

1

2254

Hollan Petr Z

Lýsek Lukáš

1952

0

-

1

2068

Jelínek Michal Z

Pospěch Radim ZK

1965

1

-

0

2226

Cuhra Martin

Mašek Jan

1909

0

-

1

2193

Vedral Oldřich K

 

2

-

6

 

Dnešní utkání se nevyvíjelo dobře ještě dříve, než začalo. Zatímco my jsme nastoupili v sestavě poslepované, soupeř přijel prakticky v nejsilnější možné – rozdíl v ratingu cca 150 na každé desce.

Hned po zahájení, ještě dříve, než začal působit kofein, jsem navíc přidal nulu já (4) – zcela jsem přehlédl tah Sd1, po kterém dáma na c2 neměla jediné ústupové pole a protože se mi nechtělo se dál ztrapňovat bez figury (Df2), partii jsem ihned vzdal. Někteří pak chtěli vysvětlení, co se vlastně stalo, snažil jsem se zbytek týmu přesvědčit, že jsem svoji partii obětoval, abych se mohl věnovat koučování ostatních. Bohužel – až na jedinou výjimku – hráči neplnili pokyny, které zněly jasně: vyhrát.

Honza (1) po celkem neškodně vypadajícím zahájení získal po neopatrném soupeřově 14. – Jxe3 a 15. – Sh6 lehkou výhodu, ale přesné pokračování nenašel a výhoda se rychle rozmělnila. Nicméně i remíza je dobrý počin.

Lukáš (6) postavil dobře zahájení, ale pak jeho bělopolný střelec na desce zabloudil na královské křídlo, kde se stal terčem útoku bílých pěšců. Lukáš volil mezi dvěma zly: oslabení královského krytu tahem h6 a obětí figury. Zvolil druhou možnost, která se ukázala být horší.

Petr (2) nastoupil k partii nastydlý, ale na výkonu to nebylo znát. Černými v pohodě vyrovnal a posléze získal pěšce. Soupeř trochu pomohl – ztratil čas tahem 29. Db2. Následně ale Petr nevyužil nabízenou šanci 32 – Jxe4 33 Jd5 Dc5 s útokem proti f2. Partie pak přešla do remízy.

Tomáš (5) stál po zahájení perspektivně, ale posléze se černému podařilo využít Tomášovy prodlevy při výměně pěšců dámského křídla ziskem pěšce na sloupci a. Možná ještě větší problém ale byl tlak proti e4. Tomáš sice vynalézavě cvičil se svými jezdci, ale nakonec nejlepší drezuru předvedl jezdec černého, který získal kvalitu. Koncovka už naděje neskýtala.

Radim (7) si dlouho držel drobnou výhodu ale ve 23. tahu přehlédl taktický obrat a ztratil pěšce. Podle stroje je situace pak jasná, ale lidé to tak jasné neviděli – černý postupně o převahu přicházel a dílo korunoval manévrem Se7-f6, Va7-b7-d7, čímž nastavil Radimovu jezdci do cesty obě své figury najednou.

Honza (8) držel ve Vídeňské dlouho rovnou (možná i lepší) pozici, ale zvolil špatné dobrání pěšce e5 a v důsledcích ztratil figuru.

Nejdelší a nejdramatičtěji partii se hrál nikoliv poprvé Jirka (3). V komplikované pozici „obětoval“ dámu za tři figury a vznikla nejasná pozice s hrou na tři výsledky. Stroj má mnoho výhrad k postupu obou hráčů, na rozdíl od naší lidské analýzy víc přeje černému (nám se zdálo lépe hratelné postavení bílého). V zápletkách se ale Jirka neorientoval dobře a tahem 33. Jg3 definitivně pozici pokazil, i když se ještě pokoušel o nemožné se dvěma a posléze jedním střelcem.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024