.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

1. liga Dukla A – Hradec Králové 3:5

Podle ratingu šance byla, na deskách nikoliv.

Sestavy budou za chvíli tady:
https://www.chess.cz/soutez/sachovnice/2283/kolo-2/

Soupeř potýkající se s četnými absencemi nám dopřál iluzi ratingově vyrovnaného zápasu, ale na deskách se žádná iluze nekonala, Vítězství hostů bylo zasloužené a asi mělo být i vyšší.

 

Jako první skončila partie Petra (3) už ve 13. tahu remízou.

Po 18 tazích se přidal Tomáš (8).

Silvii se nevyvedlo zahájení a kolem dvacátého tahu se již výsledek partie začal jasně rýsovat. K zázraku bohužel nedošlo.

Honza (1) sice nestál špatně, ale spotřeboval příliš mnoho času. Vyústěním byl tah 34. c5, po kterém byla partie okamžitě prohraná.

Já (5) jsem se ještě v zahájení zapletl do vlastních úvah, jak připravit soupeři nějaký problém k přemýšlení a výsledkem byla jednoduchá úloha: černý na tahu získá pěšce. Soupeř ji snadno vyřešil a mně nezbylo než předstírat, že šlo o oběť za iniciativu. Až na jeden moment v časové tísni (31. – Jg4 by asi partii rozhodlo pro černého) se mi dařilo předstírat, že iniciativu mám. Po kontrolním tahu mi soupeř nabídl remis, kterou jsem já rád přijal (zkoušet se to za černého dalo, za mne ne).

Jirka (4) sice sehrál „nestandardní“ zahájení a stál špatně, ale v podobných pozicích není +2 rozhodující převaha. To se po chvíli projevilo, když soupeř o převahu přišel. Jirka zřejmě začal pomýšlet na víc, zaktivoval svoji věž na druhou řadu, což se posléze ukázalo jako chyba.

Martin (7) se dostal pod nepříjemný královsko-indický útok. Asi by se mu vedlo zle, kdyby se soupeř v pravou chvíli odhodlal k tahu 28. - g3 spojenému s oběťmi na g2 nebo o něco později 30. – Jxf3. Soupeř však potřebnou odvahu nenašel a Martin získal převahu. Ani on však nenašel správné pokračování a tak partie skončila zaslouženou dělbou bodů.

Petr (2) sehrál velmi dramatickou partii: po zahájení špatné, pak vyrovnané, opět špatné (za zmínku stojí pěkná varianta 46. Vc8!! Jxb2(?) 47. f5!!) a nakonec se spletl soupeř a byl z toho celý bod! Gratulace!

Autor: Mirek

Diskuze k článku

jirka bauma

Po ...f6, Jc3 e5, Sg3 jsem stál špatně, nebylo dobré Se7 pro Jd5, a na Sf7 zase šlo zahrát Jd2 s dalším Jd5, po Kf7 bych měl slabého krále, takže jsem vybíral mezi Jb4 a h5, asi bylo lepší h5,

já zahrál Jb4, 0-0 Sc2, b3, ale mělo to kombinační vyvrácení, takže chyba byla sice Sc2, ale bez toho tahu bych stejně nestál dobře,

soupeř to neviděl stejně jako já, ale i tak tam byly další taktické triky, takže stejně získal výhodu,

ale pak zahrál Jh4, a celkem jsem vyrovnal, takže jsem hrát na výhru, ale přehlédl jsem, že na Vc8 nemám Jb6, a partii jsem si prohrál, že jsem se nevrátil Vb8, ale zahrál Vd2

12.11.2018 13:27


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024