.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

OAZA C - Dukla C 4-4

V posledním kole jsme my i soupeři byli za vodou, sestupy přestali hrozit, a tak jsme si zápas mohli všichni užít.

Jak to tak bývá, někomu se to povedlo lépe, někomu hůře.

Zápas pro nás začal dost nešťastně, protože 3 DuklaBorci uvízli v zácpách a do OazaHrM se s vyplazenými jazyky a schváceni prodrali s cca 40 minutovým delayem. (To je taky nápad, vydat se autem přes Prahu zrovinka v to odpoledne, když všem pražským dětem začaly prázdniny!) Ivan Krutina tento malus rychle vykompenzoval rychlou hrou a rychlou remízou, bohužel Petr Šiktanc a Radim Pospěch se z časové nevýhody nevyhrabali, a to nakonec zápas rozhodlo. Na lichých černé.

OAZA C  Dukla C
Oreský Jan (V-Z) 2191F 1 - 0 2121F Šiktanc Petr (--Z)
Vedral Oldřich (V--) 2201F 1 - 0 2096F Pospěch Radim (--Z)
Noha Michal (--Z) 1963F ½ - ½ 2058F Sedláček Tomáš (V--)
Štěrba Karel 1877F ½ - ½ 2022F Kasalický Petr (--Z)
Pokorný Jan 1884F ½ - ½ 1945F Krutina Ivan (--Z)
Lhotský Zdeněk 1747F ½ - ½ 1944F Matyska Jiří (--Z)
Plesnivý Martin 1697F 0 - 1 1982F Světlý Jiří
Voršilka Jiří 1601F 0 - 1 1910F Sýkora Petr
  4 : 4  

 

Znatelná elo převaha skoro všude nás pasovala do role favorita. Zpočátku (na konci 2. hodiny) jsme si počínali dobře, poslední tři šachovnice se šinuly ke třem výhrám, někde už bylo zremizováno – Tomáš Sedláček (3.), Petr Kasalický (4.), Ivan Krutina (5.) a na prvních dvou „upožděných“ šachovnicích jsme stáli dobře.

Zatímco Jirka Světlý (7.) soupeře – co jsem si všiml – přehrával postupně a bezpečně a uvedl Duklu do vedení 2%-1%, tak moje (Petr Sýkora – 8.) partie se dostala mezi 25. až 30.tahem do fáze „Stojím dobře, moc dobře, ale musím ho nějak dorazit, ale jak? Třeba takhle! Jejda, má tam výmluvu! Tak jinak… To bude ono! Pozor, vždyť to nejde! Co třeba tudy? Taky ne! Zatraceně!“ Když takový stav trvá několik tahů, tak jeden oprávněně zmalomyslní, a pak snadno přehlédne, že A) může dát mat o tah dříve než soupeř, B) může sebrat věž. Nakonec jsem mladého a urputného OázaBorce udolal v koncovce s figurou více (V+J:V), kde bylo ještě třeba vyřešit problém se soupeřovými volnými a splašenými pěšci a+b. Chvíli po mé výhře Jirka Matyska (6.) zaparkoval (prý) vyhranou, či alespoň skoro vyhranou koncovku do tupých nestejných střelců s pěšcem víc bez naděje na výhru. Nicméně vedeme 4-2 a Radim Pospěch (2.) docela dost drtivě útočí, ale má velmi málo času. Petr Šiktanc (1.) také má málo času, ale jeho pozice – koncovka se symetrickým (pěti, možná šesti pěšci) je určitě minimálně vyrovnaná, páč jeho fyžurky slynou vyšší potencí.

Radim první hrůznou tíseň stihl odblicat, ale mat nedal, vznikla 4V koncovka pro člověka nejasná, pro počítač typická 0.000, protože buď jeden, nebo druhý, nebo oba zároveň se zachraňují věčnými šachy.

Když jsem odcházel, tak se zdálo zcela nepravděpodobné, že bychom alespoň jednu půlku buď u Petra nebo u Radima nedosyslili. Bohužel obě partie skončili nulou. Podle svědectví Radima Pospěcha, které si zde dovolím bez vědomí autora ocitovat, to bylo takto…

„Petr Šiktanc celou hru tlačil (neviděl jsem), ale pak v časové tísni přehlédl figuru. Já jsem hrál Saemische s opačnými rošádami a v tísni dosáhl vyhrané pozice (útok na krále), věděl jsem, že tam je kombinace, ale v posledních sekundách (všichni se divili, že jsem to stihl a nespadl) jsem neměl čas ji spočítat, a tak jsem vyměnil dámy a přešel do 4V napínavé koncovky s pěšcem méně za mě, kde měl soupeř věže na mé 2. řadě. Ale hrál jsem vynalézavě a našel mechanismus, jak remizovat, resp. donutit ho k výměně jednoho páru věží. Chtěl-li vyhrát, a to chtěl, musel riskovat a jednoho pěšce mi dal. Nastala pozice Č: Pb3, Pf4, Vf3, Kd6 a já B: d5, e4, Vf5, Kb2. Totální remis, ale ve 2. kysně cca v 60. tahu jsem po blundru spadl.  Prostě celý dlouhý příběh, bohužel s blbým koncem.“

Ještě nejsou známy všechny výsledky, nicméně jsme zpočátku špatně rozehranou soutěž zvládli a skončíme buď 5. nebo 6. s bilancí 4-3-4.

Na závěr trochu statistiky: Porovnání, jak hrála základní sestava, a jak hráli náhradníci. Zatímco základní sestava (po Jirku Matysku včetně) uhrála +12=23-25 -> -13, tak náhradníci se blýskli +16=10-2 -> +14.

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024