.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - Vyšehrad F 4%-3%

Vyhráli jsme zápas, který jsme nutně potřebovali vyhrát.

Céčko zatím mnoho bodů nenasbíralo, a tak se po několika klidných sezónách ocitlo těsně nad čárou ponoru. Výmluvy typu „zatím jsme hráli jen s těmi silnými…“ mohou fungovat jen tehdy, pokud se v závěru daří porážet ty slabé. (Přičemž pojmy „slabý“ a „silný“ soupeř, jsou, jak v praxi již bylo mnohokrát prokázáno, značně relevantní.)

V minulém kole se vyhrát proti „slabému“ Smíchovu nepovedlo, protože se – sami nad čarou ponoru – na nás nebývale sešli, aby v následujícím kole se opět nesešli a prohráli drtivě v 6 lidech. Takže zbýval Vyšehrad F. Na lichých máme bílé.

Dukla C  Vyšehrad F
Šiktanc Petr (--Z) 2121F 0 - 1 2210F Filipi Štěpán (V-Z)
Nečada Martin (V-Z) 2110F 1 - 0 2029F Lacina Filip (--Z)
Melmuk Petr (H--) 2022F 0 - 1 1932F Klupka Ondřej (--Z)
Framberk Jan (H--) 1922F ½ - ½ 1893F Muzikář Martin (--Z)
Sakař Miloš 1966F ½ - ½ 1879F Růžička Ondřej (--Z)
Dolínek Vladimír 1981F ½ - ½ 1777F Kyselka Daniel (--Z)
Kolář Dan 1921F 1 - 0 1840F Babiš Milan
Sýkora Petr 1910F 1 - 0 1813F Horák Karel
  :  

Díky kolizi s Béčkem se Céčko poskládalo v silně kombinované sestavě, ale protože náhradníci a sváteční hráči nezaváhali, tak jsme si hubené vítězství nakonec přivlastnili my. Z HrMDukla jsem odcházel za stavu 4-1 s pocitem, že tu zbývající půlku určitě někdo, někde uklohní. Docela mne pak překvapil noční telefonát od Jirky Matysky (ten večer nehrající kapitán a rozhodčí), že to bylo ještě docela napínavé. Moje část referátu tě dovede, spanilá čtenářko a milý čtenáři, do stavu 4-1. Zbytek sepíše Jirka Matyska.

Po zhruba dvou a půl hodinách a jednom planém požárním poplachu se začala na některých šachovnicích projevovat DuklaEloPřevaha.

První rezultát byla sice jen remíza Miloše Sakaře (5.), který bílými opět postavil pevnou a nadějnou pozici, kterou dal za půl. Avšak pak se podvakrát rozezněly zvony vítězství. Dan Kolář (7.) v aktivní pozici svými figurami (2V +2LF) ovládl celou šachovnici a náhle byl konec – pravděpodobně nějaký nevyhnutelný odběr v černém zcela nekoordinovaném táboře. Po chvilce se připojil svým bodem i Martin Nečada (2.). To bylo nadplán. Martin přišel partii rychle odremizovat, ale protože jeho soupeř pojal bílými Pircku velmi optimisticky (natahal dopředu celé královské křídlo, aniž by měl rošádu), tak hra začala Martina trochu bavit (!). Martin Dokonce odmítl remízu ( !!! - poprvé v tomto tisíciletí), a asi udělal dobře, protože asi za pět tahů se bílá pozice zcela rozpadla. Martin (nejsvátečnější to hráč na celém světě) tak po mnoha letech a několika remízách zaknihoval výhru. Místo radostného výskotu však jen mrmlal, že to soupeř sehrál strašně slabě. Inu, Martin se už nezmění…

Někdy v té době pohodlně černými zremizoval Honza Framberk (4.) a zápas dostal poměrně jednoznačný průběh. Podpořil jsem to i já, Petr Sýkora 8., protože i pro mého soupeře byla Pircka „rudým hadrem“. Soupeř se na mne vrhl – tentokrát v obvyklé pozici s různými rošádami, žádné paskvily jako u Martina Nečady. V kritickém okamžiku jsem mohl zvolit poměrně standardní pokračování typu – kdo dá mat dříve, ale potrvá to nějakých 15 tahů - , ale raději jsem vzal po krátké zápletce pěšce. Načež pozice ztratila logiku a získala značnou dynamiku. Zápletky jsem jakž takž zvládl (za dvě minus, říká potfora fryc), už jsem v podobných trpěl, prohrál i vyhrál mnohokrát. Soupeř však něco podobného viděl poprvé, a tak si nejdříve výrazně vyhoršil čas, aby pak zapomněl uskočit napadenou věží, kterou jsem mu po chvilce (Co se děje? Co jsem zase přehlédl?) sebral. Vedeme 4-1 a obchůzka zbývající partií naznačuje, že to bude snad v pohodě. 6 těžkých figur u Petra Šiktance 1., naše figurky se zdají aktivnější. Dobrá, ale bojovná pozice před Petrem Melmukem 3. a pevná, trochu pasivní pozice, kterou hájí pan Dolínek 6. Jak to bylo dál, ti spanilý čtenáři a milá čtenářko, prozradí Jirka Matyska…      

Autor: PeS

Diskuze k článku

PeS

Doplnění Martina Nečady:
1) Do toho, že by mě hra začala trochu bavit, to mělo hodně daleko.
2) Remízu jsem odmítl pouze z toho důvodu, že mě kapitán nesměle řekl něco ve smyslu "si myslím, že bys to měl hrát dál".

02.03.2018 18:47

Matyska

Nejprve bych doplnil několika poznámkami i počátek boje. Miloš mě svou remizou trochu namíchl, protože ji dal bílými asi ve 13.tahu. A ještě mi při odchodu s jeho typickým úsměvem povídá, že při analýze stál asi trochu líp. Kdyby se mě zeptal, takbych mu to řekl hned a nechal bych ho hrát dál.
Když jsem viděl, co udělalo s Martinem na 2. to, že jsem mu doporučil odmítnout remizu, jak se úplně roztřásl, že on přeci něco takového nemůže udělat, tak se mi ho zželelo a remizu v jasně dobré pozici jsem mu dovolil vzít. Nicméně Martin se po 5 minutách uklidnil a partii během několika tahů vyhrál.
Mám trochu dojem, že PeS hodnocení zbývajících 3 partií trochu nadcenil. Petr Šiktanc na první sice v průběhu partie soupeře přehrál, získal pěšce, ale pak jej musel vrátit a o vzniklé koncovce se 6 těžkými figurami si nedovoluji říci žádné definitivní hodnocení. Tam to mohlo skončit jakkoliv. Bohužel nastala nepříjemná situace, kdy Petr blical asi 10 tahů a posledním tahem před pádem praporku nastavil dámu. Ke vší smůle svůj předposlední tah začínal na 1 vteřině, ale i na jedné vteřině jej končil. Kdyby spadl, tak bych partii okamžitě zastavil, zkontrolovali bychom počet tahů, dopsali partiáře a pak v klidu by k té tragédii už nedošlo. Ale co se dá dělat, takové jsou šachy-někdy je nevýhodou i to, když nespadnete včas.
Musím říci, že pozice druhého Petra - Melmuka - se mi nelíbila celou partii. Stál neuvěřitelně stísněně na prvních dvou řadách. Na tu třetí občas vyskočil nějaký koník, aby se vzápětí poslušně vracel do stáje na 1.řadě. Skončilo to ztrátou pěšce a vzniklou zdechlinu tahal Petr tak dlouho, až mi díky tomu i díky zpoždění kvůli požárnímu poplachu ujel vlak.
U remizy v partii pana Dolínka bylo trochu vzruchu a soupeři dokonce podali do zápisu oficiální protest. K čemu došlo? Za stavu 4-2 zcela nečekaně hráč Vyšehradu nabídl remizu. Protože jsem stál zrovna u partie, tak jsem okamžitě jako kapitán řekl panu Dolínkovi, aby tu remizu přijal. Malinko se zdráhal, protože to chtěl zkoušet hrát na výhru, ale pokud byla pozice lepší tak jen o trochu. Ještě jednou jsem mu řekl, že pokud to chce hrát, tak já s tím nic nemůžu dělat, ale ať raději tu remizu vezme, že tím vyhrajeme zápas. Nakonec se nechal přesvědčit a remizu podepsal. A to se nelíbilo kapitánu hostí, že jsem prý jako rozhodčí zasáhl do partie. Ale to si trochu popletl funkce, protože schválení remizy jsem doporučoval jako kapitán. I tady je vidět, jak je nevděčná role kapitána ve 2. a 3. třídě, kdy ten zravidla hraje, stará se o zápis a družstvo jako kapitán a ještě má zastupovat rozhodčího.

02.03.2018 17:57


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024