.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

UNICHESS D - Dukla C 5:3

V druhém kole Céčko prohrálo.

Na lichých máme černé.

UNiCHESS D  Dukla C
Bartoš Jan (V-Z) 2197F ½ - ½ 2088F Pták Pavel (H-Z)
Pokorný Petr (V--) 2180F 1 - 0 2121F Šiktanc Petr (--Z)
Hruška Jan (--Z) 2052F ½ - ½ 2058F Sedláček Tomáš (V--)
Gáj Miloš (--Z) 1955F ½ - ½ 2022F Kasalický Petr (--Z)
Klíma Matěj (--Z) 1909F ½ - ½ 1944F Matyska Jiří (--Z)
Šplíchal Petr 1968F 0 - 1 1922F Framberk Jan (H--)
Miskolczi Vítězslav 2010F 1 - 0 1966F Sakař Miloš
Rada Miroslav 1887F 1 - 0 1910F Sýkora Petr
  5 : 3  

Slibně rozehraný zápas jsme pokazili. Oby týmy nastoupili v silně kombinovaných sestavách, a když se tři partie – Pavel Pták, Tomáš Sedláček a Petr Kasalický daly ve středních hrách za remis – netuším, zda pozice síly, nebo rovnosti, nebo slabosti – tak úděl zápasu zůstal na zbývajících pěticích.

Honza Framberk vyhrál drtivým útokem, po oběti figury postavil smrtelného pěšce f6 a po otevřených sloupcích g+h si pohodlně došel s dámou a věží pro skomírajícího černého krále. Sice ještě po cestě musel jednu figuru obětovat, ale ta mu to snad ráda odpustila. A tak vedeme 2%-1%.  

Bohužel jinde tak veselo není. Moje – Petr Sýkora – partie se z lepšího zahájení po efektní, ale neefektivní „oběti“ figury za tři pěšce sama od sebe nějak, a dosti nečekaně, pokazila. Potfora Fritz už neukazuje +0.3 ale -0.4. Do koncovky s pěšcovou lavinou (efg) je daleko a soupeřovi figurky jsou tak nějak čilejší. Partie se mi postupně kazí a Potfora Fritz svým hodnocením každou chvilku poposkočí na číselné ose doleva. Sice dojde na pěšcovou lavinu, ale soupeř má právě dost času, aby si udělal (v koncovce V proti V+J) dva volné pěšce na dámkřídle a moje 4 volné pěšce f až h přesně na tah zablokoval. Studiové řešení jsem nenašel ani já u partie, ani Potfora Fritz, a tak partie skončila prozaicky. A protože mezitím po chybě v 1. časovce v koncovce 6 TěžFig prohrál i Petr Šiktanc, tak se stav překlopil na 2%-3%.

Vzápětí Miloš Sakař zničil slibnou věžovku, ve které nejdříve soupeře trpělivě a především efektivně přehrál. Kdyby si Miloš všiml posledního soupeřova háku, tak by dal včas za volného bílého a posledního pěšce na b7 věž, ale pak by hrál typovou koncovku: B: Kb7, Vc2 Č: Kg6, Pf6,f5,h5 (nebo tak nějak přibližně…) s níž by měl bílý moc a moc problémů. Jenže Miloš dopustil „přemostění“ na d- sloupci a tak se hrála „podobná“ koncovka, akorát místo bílé věže v ní účinkovala bílá dáma, a úloha pro bílého byla snadňoučká.

Na závěr jsem si nechal partii Jirky Matysky, která by šla charakterizovat jako dlouhodobý bordel. Kdyby ji místo Jiříka hrála Potfora Fritz, tak by asi na dvou místech zvolila o něco lepší pokračování a vyhrála by ve variantách typu: Šach! Kryju tak, že dávám odtažný šach! Ustupuji králem na jediné pole! Obětuji dámu! Neberu dámu, naopak obětuji věž! Neberu věž, ale beru pěšce! Musím obětovat jezdce, abych pokryl mat! atd…   Partie nakonec z tohoto orkánu vyplula na vcelku klidné moře, kdy Jirka musel čelit po několik tahů několika různým matům. Avšak vše učelil a za rozhodnutého stavu byl nakonec uzavřen mír a přistavená koronární jednotka si mohla vydechnout.

Prohra mrzí, ale protože jsme jako tým udělali více chyb, tak je zasloužená. Třeba nám příště bude stát za zády potřebný fanoušek pan Štístko.

Autor: PeS

Diskuze k článku

Matyska

Partie se mi nedaří dát do sekce partie, tak se Vám pokusím popsat kritické místo. Napadl jsem soupeřovu dámu jezdcem z e5 a ta ustoupila na h5. Můj král je na h8 a na h7 stojí bílý střelec. Na f8 mám dámu a f7 věž. Střelcem z b7 opanuji dlouhou diagonálu. Dalším tahem dám Je5-f3+ s tím, že soupeř nemůže na h1(g2) protože odskočím jezdcem a něco mu seberu, třeba věž na e1. V poslední chvíli ale zjištuji, že po odtažném šachu Jxe1+ by přišlo předstsvení Se4+ (odtažný šach od Dh5) a v dalším tahu dostnau na h7 mat. Co teď?.Zběžně prohlédnu tah 20...g6 a zavrhnu jej pro 21.Sxg6+ Kg8 22.Sxf7 Dxf7 23.Dxf7 Kxf7. kdybych se nad tím zamyslel ještě o tah déle, tak by mi možná došlo to, co potfora Fritz vidí hned, že vlastně je vše OK, protože můj odtažný šach stále hrozí, bílý má také napadenou věž a pak ještě střelce na e3 a eventuálně po odskoku můžu sebrat i Jh3. Hodnocení Frtze 15 je -4.12, což znamená figuru navíc, kterou bych asi v koncovce využil. Nakonec jsem nějaké pokračování, které zabránilo matu taky našel, ale musel jsem přejít do zoufalé koncovky, ve které mohl soupeř vměnit dámy a skončil by s S+J+4P poti V+2P - totálně prohrané. On dámy nevyměnil, nakonec se mi podřilo vyměnit věž za ty dvě figury navíc s dobráním pěšce a kdybychom to chtěli hrát, tak bych to možná i vyhrál na čas: 24 minut proti 7.

21.01.2018 20:48


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024