.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla A – Sparta Kutná Hora 4,5:3,5

Přísun bodů pokračuje!

Vynikající rozjezd letošní sezóny se nepodařilo zastavit ani ve čtvrtém kole. Pokoušeli se o to hosté z Kutné Hory a oproti předchozímu domácímu utkání to bylo tentokrát velmi bojovné.

TJ Dukla Praha – Sparta Kutná Hora

Rozhodčí: Matyska Jiří

1. Orság M.                   H   2344     1/2    Moravec V.              2218

2. Bauma J.                         2284     0:1    Daneš J.                    2242

3. Fajman P.                 H   2225     1:0    Horák M.             H  2275

4. Orságová S.                   2176     0:1    Polák B.                    2134

5. Muroň M.                       2144     1/2    Keller D.                   2132

6. Pospěch R.                     2075     1:0    Černovský J.           2110

7. Staszko M.                     2062     1:0    Vrkota M.                 2090

8. Lýsek L.                         1956     1/2    Štolba M.                  2068

4.5 : 3.5

Jedinou kratší partii sehrál Lukáš (8), který dokázal eliminovat největší ratingový deficit a remízu nabídl v pohodlné pozici.

Naše bodové zisky začal Martin (7), který v zahájení tak trochu obětoval, trochu ztratil pěšce, ale měl za to aktivní dvojici střelců (zato soupeřův střelec byl klasický bělopolný invalida), takže již po několika tazích se hodnocení počítače komíhá kolem nuly. Martin soupeře vylekal nástupem pěšců na královském křídle, ten na to reagoval neopatrným Vh8, čímž umožnil průlom na d5 s proniknutím věže do týlu. Rychlé tahy v časové tísni vyčistily desku a po časové kontrole černý zjistil, že se nevyhne přechodu do prohrané koncovky.

Prakticky současně skončila i další partie: Petr (3) většinu partie stál spíš hůře (je třeba ocenit statečný pochod černého jezdce na pole b3 přes napadené pole c5), ale pozice byla velmi komplikovaná a hrálo se na tři výsledky. K naší radosti se v 36. tahu soupeř spletl a tak jsme zaznamenali druhé vítězství.

Do třetice se přidal Radim (6), který ze zahájení neměl jako černý problémy, ale nic víc. Černý mu ale z ničeho nic tahem 24. Je1 daroval kvalitu a pěšce (při pohledu na pozici po Radimově odpovědi se mi vybavil kdysi populární pořad České televize „Zpívá celá rodina“). Radim pak s drobnými komplikacemi výhodu uplatnil.

Já (5) jsem jisté šance promarnil v zahájení, a i když jsem se pak snažil, remízu odmítl, výhodu jsem nenašel. Měli jsme tedy 4 body, hrály se tři partie, ale otázka bylo, zda tu půlku navíc dokážeme udělat…

Jirka (2) sice přežil počáteční problémy, získal protišance, pak ale podcenil soupeřovy hrozby a vzdálil se dámou a věří od svého ohroženého krále. To soupeř pohotově využil.

O moc lépe se nedařilo ani Silvii (4), která se po zahájení dostala do obtížné pozice, ztratila pěšce a ve čtyřvěžové koncovce dlouze trpěla.

Naštěstí jako poslední dohrával Milan (1), který sice nedokázal soupeře přehrát (byť se vyhýbal opakování pozice), ale v ohrožení nikdy nebyl.

Takže přeci jen výhra!!!

Autor: Mirek

Diskuze k článku

jirka bauma

K té mé partii. V zahájení jsem asi několik tahů musel stát hůře, protože jsem se rozhodl se dostat rychle z teorie pryč. Nicméně poměrně brzy vznikla komplikovaná pozice s oboustrannými možnostmi, kdy soupeřův plán byl útok na mého král s ponecháním druhého křídla zcela svému osudu. Je třeba říct, že počítač, soupeř i já jsme jí hodnotili jako lepší pro mě. Někteří z nás dokonce o dost lepší. Zřejmě měl ale soupeř štěstí v pozici, protože po pár logických tazích mě najednou zachraňovala pouze rafinovaná počítačová obrana. Tu jsem neviděl, a naopak jsem přehlédl soupeřovu vítěznou kombinaci. Jinak dámou jsem se vzdaloval od krále proto, protože jsem se chtěl zachránit věčným šachem a jinou možnost obrany jsem neviděl.

04.12.2017 09:46


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024