.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla D - Kbel.šach. reprezentace 6:2

Jedeme Dukla jedeme!!!

ŠO TJ Dukla Praha D

 

Kbel.šach. reprezentace B

Rada Jan (V-Z)

2010N

½

-

½

1929N

Černoch Vít (--Z)

Lýsek Lukáš (--Z)

1976N

1

-

0

1888N

Zámorský Ladislav (V-Z)

Maršálek Luboš (H-Z)

1942N

½

-

½

1871N

Kabát Josef (H-Z)

Dolínek Vladimír (--Z)

1947N

0

-

1

1674N

Krotký David (--Z)

Světlý Jiří (--Z)

1912N

1

-

0

1763N

Dbalý Václav (H--)

Mašek Jan (--Z)

1903N

1

-

0

1688N

Meca Viktor

Macoun Jiří

1848N

1

-

0

1260N

Vejvoda Robert

Richtr Karel

1802N

1

-

0

 

Bouška Petr

 

6

:

2

   

 

I když jsme se sešli bez dvou hráčů základní sestavy, bylo to naše nejsnadnější vítězství. Ostatně letos vyhráváme pouze když máme alespoň jednoho náhradníka, základní sestava zatím prohrává.

Porovnání ELO bodů vyznívalo v náš prospěch a bohudíky se to také na šachovnicích potvrdilo.

V jednu chvíli jsem si myslel, že bychom mohli vyhrát i 8:0, ale někteří „neukáznění jedinci“ svoji partii dali za remis a tímto tato varianta padla.

Teď ale vážně…. Remízy Honzy Rady a Luboše Maršálka odpovídaly dění na šachovnici a nějaké lámání přes koleno vzhledem k vývoji utkání nemělo smysl.

Brzy vyhrál (jak je jeho zvykem) svoji partii Jirka Macoun, který díky vazbě na soupeřovu dámu získal figuru za 2 pěšce a soupeř zanedlouho přestal klást odpor.

V té chvíli byly jednoznačně vyhrány partie Jirky Světlého a Lukáše Lýska, Karel Richtr měl nadějnou pozici a já pěšce k dobru a lepší hru. Ale popořádku…

Lukáš Lýsek svého soupeře ve Francouzské jednoznačně přehrál, ačkoliv protivník „raboval“ na královském křídle dámou nebylo mu to nic platné. V teoretické variantě skončil bílý král jako „nahý v trní“, Lukáš si udělal velkou rošádu  a nakonec získával figuru a prudký útok na krále. Celkem pohodové vítězství!

I Karel Richtr potvrdil svoji převahu a využil pochybení soupeře, který přehnal svoji aktivitu a obnažil krále. Nakonec se bílý nechal zlákat na pěšce za kterého zaplatil matem (který se nekonal, jelikož se raději vzdal) I kdyby zahrál přesněji nebylo by mu to nic platné, Karel měl v té chvíli jasnou poziční převahu.

Bez problémů svoji partii vyhrál i Jirka Světlý – když jsem se na jeho pozici podíval, měl k dobru 3 pěšce a jeho věž „řádila“ na 7 řadě. Soupeř se ještě chvíli „cukal“ ale jeho postavení bylo beznadějné.

Nejvíce jsem se na výhru nadřel já, i když partie trvala jen 22. tahů.

Soupeř zahájil střelcovou hrou, čímž mě totálně znechutil jelikož jsem věděl že se budu trápit.

Naštěstí byl příliš optimistický a s aktivitou to v zahájení přehnal. Sice mi zabránil v malé rošádě a donutil mě k oslabení královského křídla tahy g6 a Vg8, ale díky jeho nepozornosti jsem mohl zahrát osvobozující …d5 s napadením dámy (která byla na g4) a ziskem pěšce. (V tu chvíli jsem si myslel že získávám figuru, ale soupeř měl výmluvu.) Když se mi podařilo vyměnit dámy, získal jsem solidní náskok ve vývinu. Nakonec protivník opět nedával pozor a postavil si střelce na špatné pole, díky čemuž jsem konečně získával vytouženou figuru. To už protivník „zabalil“, protože jeho postavení bylo neperspektivní.

Při krásném vedení 6:1 zbývala poslední partie Vláďi Dolínka, kterému bohužel nesedla. Nechal soupeře natáhnout pěšcový řetěz až na pole c6, přičemž všechny Vláďovy figury byly uvězněny za jeho pěšci a neměly šanci se osvobodit. Především bělopolný střelec byl výraznou slabinou – Vláďovi pěšci byly na polích černé barvy. Zpočátku jsem si myslel, že by Vláďa mohl postavení ubránit – klíčem byl pěšec na c7 který bránil vstup do pozice. Bohužel černé figury si navzájem překážely a kdyby ho Vláďa chtěl bránit hrozil odchyt dámy. Pustil se tedy do beznadějného pochodu krále a odevzdal pěšce na c7 čímž se jeho pozici zhroutila. Vláďa zkoušel soupeře, čekal na jeho pochybení, ale to nepřišlo a partie skončila podle předpokladů, tj. prohrou.

V příštím kole bychom se měli sejít opět kompletní, tak jsem zvědavý jak to dopadne. Soutěž se vyvíjí docela překvapivě – uvidíme.

Autor: Honza

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024