.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Vršovice C - Dukla C 3,5 - 4,5

Sladká výhra z Vršovic

Po napínavém boji (jak jinak v letošní sezoně, kdy všechna naše utkání mají náboj a šťávu až do poslední partie), si vezeme z Vršovic velice cenné vítězství.

 

Sokol Praha Vršovice C

 

ŠO TJ Dukla Praha C

Vrabec Miloš (H-Z)

2118F

½

-

½

2303F

Bauma Jiří (V-Z)

Pospíšil Evžen (H-Z)

2083F

½

-

½

2111F

Pták Pavel (H-Z)

Toulec Stanislav (V--)

2039F

½

-

½

2087F

Pospěch Radim (--Z)

Rakovský Adam (--Z)

2118F

0

-

1

2037F

Kasalický Petr (--Z)

Plášek Zdeněk (--Z)

2026F

1

-

0

2019F

Krutina Ivan (--Z)

Koukolík Alexander (--Z)

2040F

½

-

½

1952F

Matyska Jiří (--Z)

Strnad Pavel

1909F

0

-

1

2010F

Sakař Miloš

Kovář Jan

1889F

½

-

½

1882F

Kolář Dan

 

:

 

 

Před utkáním jsme se trochu obávali, jak budeme stíhat posunutý začátek utkání, ale v 17.30 nás bylo v HrM Vršovic 7, za což dostává od kapitána pochvalu Ivan, protože přivezl další 2 Dukla Borce včas.

 

Když jsem se tak díval na sestavy obou družstev ještě den před utkáním, tak jsem uhádl 5 dvojic,  kdo s kým bude hrát. A očekával jsem, že bychom mohli na posledních 4 deskách udělat 2,5 bodu, na prvních dvou jsem to také viděl tak na 1.5 a remizu na 3+4.desce. Malinko mi to nevyšlo, ale celkový výsledek je i tak výborný.

 

První jsem tentokrát skončil po hodině hry já. Starý lišák Koukolník proti mému domečku postavil svůj, a když se po mém prvním aktivnějším tahu e3-e4 vyměnili rázem všechny lehké figury, tak se ani jednomu z nás nechtělo tahat koncovku se všemi těžkými figurami a 7 pěšci na obou stranách. Zde si připisuji černý puntík, neb jsem bílými nic nevytěžil.

 

Ještě když jsem hrál, tak jsem si všiml, že Miloš vedle mě nějak poklimbává.  Proto jsem mu šel uvařit kafe (ve Vršovicích stále tato služba funguje na výbornou), Miloš se probudil, sebral soupeři figuru a bylo vymalováno. Nežli se ostatní DuklaBorci rozkoukali, vedli jsme 1,5-0,5. Zde si mažu černý puntík za včasné probuzení Miloše a Milošovi vyslovuji pochvalu.

 

Další skončila snad nejzajímavější partie celého večera. Pavel Pták na druhé desce roztáhl křídla a vrhl se na soupeře jako orel. Usadil svého jezdce na d6, kde byl sice stále v ohrožení, ale fungoval jako skvělý předvoj celé armády. Variant tam bylo tolik, že se nedali všechny ani jen domyslet, natož spočítat. Potom si oba borci začali vyměňovat tvrdé údery z nichž mi šla hlava kolem. A vůbec se jim nedivím, že když jim na hodinách zbývalo méně než 5 minut zhruba ve 20. tahu, tak se dohodli na remize. Pochvala za krásnou partii.

 

Ivan Krutina se musel dlouho bránit nenápadnému systému, kdy bílý dlouho netahá  pěšci na 4. řadu. Bránil se úporně, měnil figurku za figurkou a nakonec na šachovnici zbyli jen černopolní střelci. Bohužel ten střelec bílého z b2 ovládal celou šachovnici, Ivanův král se nemohl dostat dál než na 7. řadu, zatímco král bílého se v poklidu usadil na d5. A když už zbyly na šachovnici jen 3 pěšci na každé straně, tak se Ivan dostal do zugzwangu, kdy buď musel pustit dál krále nebo králi či střelci umožnit přístup ke svému osamocenému pěšáčku na g5, kde ho pak sebrali. Pokus dostat se králem z d7 na pěšce a2 byl samozřejmě pomalý , a tak bylo vyrovnáno 2-2. Ivan už pochvalu dostal za včasný přívoz poloviny družstva, tak další už udělovat nebudu.

 

Kisny byly napínavé a snad nejvíce ta, která nakonec rozhodla o výsledku celého utkání. Nevím co hrál Petr za zahájení, ale Petr si udělal krátkou rošádu, zatímco soupeř dlouhou. Ve střední hře tak byly karty jasně rozdány. Petr se pokoušel o figurový útok na dámském křídle, soupeř zase nastoupil pěšci g+h na druhé straně.Před kisnou se pozice silně vyhrotila: černí pěšci g+h zmizeli, a bílý si postavil baterii Kg1,Vg2,Vg3 a černý najednou s překvapením zjistil, že mu nebezpečí nehrozí jen na dámském křídle, ale ještě víc na druhé straně.Když měli borci necelou minutu na hodinách, tak Petr nejprve pronikl věží na 7.řadu, odkud vyhnal soupeřovu dámu a když se černý pustil do zoufalého pochodu svým f-pěšcem a napadl tahem f4-f3 bílou věž, tak Petr hrozbu ignoroval a sám pohrozil matem na d7. Když dostal dalším tahem šach po f3-f2+, tak jen v klidu ustoupil na f1. Soupeř sice na visících praporcích pokryl ještě mat na d7, ale jeho král byl vyhnán až na políčko c5, kde dostal mat dámou z c7. Mám takový pocit, že v tu chvíli si ani jeden z hráčů neuvědomil, že už je konec a že je černý král v matu. Uděluji super pochvalu s udělením opuštáku na přístí týden před nastoupenou jednotkou.

 

Zbývající partie se hrály i po časové kontrole. Nejrychleji skončila partie na 1.šachovnici. Jirka v předchozím průběhu vymyslel zajímavou baterii Sb6,Sb7,Da8. Jedinou vadou na kráse byl černý pěšec na d4, který tam tak trochu překážel a Miloš Vrabec dělal všechno pro to, aby ho tam udržel zablokovaného a kdyby se náhodou po nějaké výměně dostal na e3, tak aby byl zablokován i tam. Vzhledem k napínavým partiím na ostatních stolech, jsem neviděl, jak se partie rozuzlila, ale po kontrole se hrála dámská koncovka D+6P:D+6P. Jirka měl dovoleno ji hrát dál podle svého uvážení, ale když jsem mu řekl, že remiza bude stačit, tak zaknihoval další půlku, i když jeho dáma byla o něco aktivnější nežli dáma bílého. Pochvala za ochotu přijít na poslední chvíli, čímž se nám významně posunuli soupeři a myslím si, že všem nám docela vyhovovalo s kým jsme hráli.

 

Snad nejúpornější obranu předváděl Radim v utkání s poněkud nervozním Toulcem. Před utkáním jsem tak trochu tipoval, že právě tahle partie by mohla být klíčová a Radimovi jsem proti Toulcovi hodně věřil. Zdálo se mi, že bílý si po celou dobu udržuje malé plus, ale možná že Rybka bude mít na věc jiný názor – to by nám musel potvrdit Radim, pokud partii Rybce předloží. Nevím co nakonec přimělo soupeře k nabídce remizy, když za daného stavu a vzhledem k pozici na 8. prkně, toto byla jejich jediná šance na zvrat utkání. Uděluji pochvalu za výbornou obranu a vlastně dosažení kýžené mety 4 bodů

 

Na poslední desce byla situace přesně opačná - z pohledu družstva – nežli u Radima. Dan svého soupeře těžce svíral, snažil se hned na dámském, hned na královském křídle nějak uškodit a mám takový pocit, že černý byl vůbec rád, že přežil do koncovky. Nakonec vznikla čtyřjezdcová koncovka s 5pěšci na každé straně. Pozice byla silně zablokovaná a štěstím (vyplývajícím ovšem z předchozí výborné hry) bylo, že černý nemohl nikudy projít, zatímco Dan měl možná možnost zkusit nějaký průlom na c4. Naše první nabídka na remis byla ještě soupeřovým kapitánem odmítnuta, ale po dalších pěti vyčkávacích tazích soupeř sám nabídl remis. Dan se sice trochu ošíval, že by mohl to zkusit hrát na výhru, ale my staří matadoři, kteří si pamatujeme, jak takové násilné pokusy dost často dopadají, jsme jej nakonec přesvědčili a vítězná půlka byla zaknihována. Mám dojem, že ani v analýzách po  partii žádnou cestu k výhře borci nenašli. Pochvala za pěkný výkon a završení bodového účtu celého zápasu.

Autor: Matyska

Diskuze k článku

Matyska

Děkuji za opravu, putování krále na c7 jsem neviděl a když jsem ho zahlédl na c-sloupci, tak jsem se domníval, že se tam ocitl po 0-0-0.

25.02.2017 10:50

kása

Mírně opravuji Jirku- opačně rošády nebyly, jen černý král se prošel přes pole e8 na d8 a C7. Průběh partie Rybka označuje za rovný, kolem 30 tahu za mírně lepší pro černé - obsadil sloupec h, tlačil na h2, hrozilo rozpohybovat pešce f.Pak ale soupeř přepjal strunu a chtěl vyhrát, v domnění, že stojí lépe, než ve skutečnosti stál. Po násilném tahu f5- f4 již při zbývajících několika minutách najednou Rybka mění hodnocení z -0,2 na +5 . Při zbývající minutě jsem minul první možnost matu a dal ho až o 2 tahy poté. Spíše než precizní výkon ukázka, že i mírně horší pozice se dá držet a udržet

23.02.2017 15:57

Radim

Po poradě s Rybkou sděluji: Skoro celou partii jsem stál o něco lépe, asi v 15. tahu jsem odmítl nabídku remízy, protože jsem si myslel, že mí jezdci v zablokované pozici stojí o něco lépe a mám aktivitu. V krátícím se času jsem začal hrát násilně na výhru (d6-d5), minul možnost získat výhodu po soupeřových chybách a dostal se do mírně horší pozice (+0,26), v níž jsme uzavřeli smír.

23.02.2017 09:27

jirka bauma

Stál jsem během partie o trošku lépe, ale obě příležitosti ve střední hře, jak hrát na výhru, jsem nedocenil, a nezahrál je, v závěrečné pozici jsem neviděl variantu, kde můžu držet pozici a vyčkávat s aktivnější dámou, ale to už bylo asi celkem jedno, ta koncovka byla opravdu jenom nepatrně lepší. V zahájení se mohla odehrát jedna nádherná varianta gulášovitého typu, ale p.Vrabec do ní bohužel rozumně nešel.

22.02.2017 14:26


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024