.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Smíchov B - Dukla D 2,5:5,5

Vítězné tažení pokračuje!

ŠK Praha - Smíchov B

 

ŠO TJ Dukla Praha D

Kovář Josef (H-Z)

2087N

0

-

1

2010N

Rada Jan (V-Z)

Krupička Josef (H--)

2011N

½

-

½

1976N

Lýsek Lukáš (--Z)

Terpstra Wiep (--Z)

1956N

½

-

½

1942N

Maršálek Luboš (H-Z)

Kunc Jan (--Z)

1861N

1

-

0

1947N

Dolínek Vladimír (--Z)

Lener Jaroslav (--Z)

1815N

0

-

1

1912N

Světlý Jiří (--Z)

Drahotský Luboš

1879N

½

-

½

1903N

Mašek Jan (--Z)

Kubeša David

1702N

0

-

1

1848N

Macoun Jiří

Vogl František

 

0

-

1

1624N

Staněk Václav

 

:

 

 

Podle rčení – vítězná sestava se nemění (ovšem okolnosti mi stejně nedávaly na vybranou) jsme se sešlina zápas se Smíchovem ve stejném složení.

Začátek zápasu byl provázen zmatky a mohli jsme vést díky pochybení soupeřů kontumačně 1:0, ale na žádost jejich kapitána jsme se domluvili na sportovním vyřešení problému. Měl jsem z toho trochu dilema, které mi ulehčil fakt že postup nám díky 2 předcházejícím prohrám zřejmě už unikl a také mě popadla pýcha a věřil jsem, že soupeře porazíme bez pomoci kontumace. Po konzultaci s Honzou Radou, který by si jinak nezahrál jsem souhlasil a doufal, že po zásluze nebudu potrestán.

Tentokrát jsem viděl téměř všechny partie kromě Luboše Maršálka a Lukáše Lýska, který rychle remizoval. Jak mi později sdělil pozice mu neseděla. Brzy jsem ho následoval i já, ovšem měl jsem velice blízko k prohře. Stál jsem dobře, ale ve 20. tahu jsem zvolil špatné pokračování a i když jsem získával kvalitu na a8 hrozil mi mat. Naštěstí soupeř nezvolil přesné pokračování a vzal na f3 střelcem místo dámou. Tím jsem se dostal k obraně krále dámou a po opakovaní šachů mého krále soupeř nabídl remízu. Uff!! Měl jsem nehorázné štěstí.

V té době už jsem věděl, že stojí na výhru jak Jirka Macoun, tak i Venca Staněk, takže jsem si to tak nebral i když jsem byl naštvaný jakým způsobem jsem svoji partii „zprasil“.

Brzy skutečně Jirka Macoun svoji partii vyhrál, trochu mu pomohl soupeř, který neopatrně ve snaze ohrozit černého krále opustil svoji 1. řadu a doplatil na to. Po šachu musel představit svého střelce a tato vazba se mu stala osudnou. Pokud by hrál lépe ztrácel by jen pěšce. (Možná dva, tak daleko jsem neviděl.)

Vytáhl se Venca Staněk, který pěkně obětoval figuru za útok, díky čemuž vytvořil ze soupeřových figur skladiště. Černé figury postrádal koordinaci, Venca dostal svou figuru zpět a po výměně těžkých figur zbyly na šachovnice dvojice střelců, ovšem Venca měl smrtícího pěšce na e6, který mu zajistil výhru. Společně s Honzou Radou nejkrásnější partie!

Následovala remíza v partii Luboše Maršálka. Zde jsem viděl jen, že materiál byl vyrovnaný, těžko soudit zda by se dalo hrát na výhru – možná v partii velmistrů.

Dlouho podobně vyhlížela pozice u Jirky Světlého jemuž také soupeř nabídl remis. Vzhledem k tomu, že Jirka měl výrazně lepší čas nakonec pokračoval. Nebylo ještě nic rozhodnuto, Vláďa Dolínek byl pod útokem černého a jeho pozice byla náročná. Doufal jsem tudíž, že nebudeme litovat odmítnuté remízy, ale Jirka nestál hůře, stačilo jen nepřipustit komplikace. Nakonec mu soupeř pomohl, nešťastně vyměnil figury a zůstal mu špatný střelec proti dobrému jezdci. Po aktivizaci černého krále bílý nemohl zabránit rozpadu své pěšcové struktury a musel se vzdát.

Stále jsem vedli o dva body, ale situace se příliš nezměnila – Vláďa Dolínek čelil útoku, a v partii Honzy Rady nebylo také rozhodnuto. Honza zesiloval pozici a utahoval šrouby, ale starost mi dělala jeho časová spotřeba. Honza však situaci zvládl brilantně – obětoval střelce na h2 a po nucené výměně dam dostal soupeřova krále do matové sítě ze které se mohl vysvobodit jen za cenu věže. Nádherná partie, jen nevím která byla hezčí – zda ta Vency Staňka nebo tato.

Utkání bylo tímto rozhodnuto, v poslední partii už o nic nešlo. Bohužel se na Vláďu nalepil smůla a prohrál – zbytečně. Celou partii se bránil, bojoval a když mohl sbírat plody své práce a zřejmě vyhrát, po delším přemýšlení šáhl na krále a ztratil věž.  Pak už se zbytečně pustil do výletu dámou na pole c7, ale docílil jen toho, že jeho figury se dostávaly do vazeb z nichž nebylo úniku. Po ztrátě věže se mi zdálo, že se Vláďa mohl pokoušet o protihru tahy f3 a Jg4, ale nezahrál tuto možnost – předpokládám že kdyby to bylo možné že by do toho šel, ale byl v šoku z předchozího kolapsu a možná se už nedokázal zkoncentrovat – to ví nejlépe on sám. Škoda takto prohrát po úmorné práci.

Autor: Honza

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024