.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Kobylisy D - Dukla C 3%-4%

Kobylisy odmítly nabídku, která se nedá odmítnout, a dopadly, jak dopadly.

Sestavování sestavy na tento zápas bylo pro Jirku Matysku něco mezi Sisyfovskou prací, Tantalovými mukami a groteskou. Hráči se omlouvali jako na rychle běžícím pásu, důvody byly pestré od „jsem nemocen!“ přes „jsem na prázdninách“ až po „nechce se mi“.  Nakonec se nás v HrMKob sešlo sedm statečných, bychom čelili dosud 100%  týmu. Vzniklou situaci jsme řešili po cca 20 minutách hry nabídkou: „Vše za remis a Kobylisy vyhrají 4%-3%“. Iniciátorem tohoto postupu jsem byl já, protože mne lákala představa, že konečně neprohraji a že bych mohl být v půl osmé doma. Kapitán tuto iniciativu posvětil a přednesl. Překvapivě se však u mladých borců Kobylis tato nabídka nesetkala s pochopením, a tak se hrálo. Na lichých černé.

Kobylisy_D Dukla Praha_C
Formánek Martin (V-Z) 2232F 1 - 0 2087F Pospěch Radim (--Z)
Kubíková Alena (--Z) 2115F ½ - ½ 2037F Melmuk Petr (H-Z)
Plašil Petr (V--) 1947F 0 - 1 1912F Framberk Jan (H--)
Pařízek Vojtěch (V--) 2121F 0 - 1 1952F Matyska Jiří (--Z)
Srostlík Zdeněk (--Z) 1949F 1 - 0 1935F Sýkora Petr (--Z)
Kubík Jaroslav (--Z) 1864F 0 - 1 1960F Dolínek Vladimír
Gašpar Zdeněk (--Z) 1748F 0 - 1 1913F Světlý Jiří
Ostrý Michal 1740F 1* - 0*    
  :  

 

Teprve později jsme si všimli, že, pravděpodobně v důsledku jarních prázdnin, i Kobylisy jsou poměrně nekompletní, protože z jejich první sedmičky  (2100+) tři hráči chybí, a tak je na elo zápas poměrně vyrovnaný.

Záhy se ukázalo, že Dukla C hraje vlastně pouze v šesti, protože moje (Petr Sýkora 5.) účast byla pouze symbolická. (Nastoupil jsem proto, že jsem Jirkovi slíbil, že budu hrát jen v případě, že nikdo jiný nebude – bohužel tato podmínka byla splněna vrchovatě). Dobře jsem odhadl, že na celou partii nemám síly, a tak jsem v zahájení obětoval figuru za dva pěšce a určité soupeřovi potíže. Mladý sympatický jinoch byl, pravda, trochu vykolejen, nicméně poté, co odmítl navazující oběť věže (motory by ji pochopitelně přijaly, a pak sekvencí pěti přesných tahů se ubránily mým strašlivým hrozbám), se pozice na jeden tah ustálila v situaci „Asi nějaká kompenzace tam možná chvílemi někde i bude“. Pak jsem zahrál hrubku a zničehonic dostal mat. Tedy – přesněji stačil jsem se vzdát včas. Že je zřejmý vývinový tah Jb8-c6 hrubkou, jsem zjistil dříve než soupeř, a tak jsem si mohl „užít“ proces poznání v přímém přenosu. Mládenec chvíli smutně zíral, co si počne po mém dalším tahu Jc6-b4, pak se jeho schoulená postava napřímila, obočí se pozvedlo, oči mu zajiskřily, a rty se zakřivily do blaženého úsměvu. Soupeř dopočítal 3 tahy, na jejichž konci dává mat. (0-2)

V té době to však už se zápasem vypadalo docela dobře.  Jirka Matyska 4., kterému se dlouhodobě daří, svého mládence přejel ve velkém stylu. Jirka bílými rozehrál Beň-Oňyho dost optimisticky, a kdyby soupeř sebral pěšce – i za cenu černého černopoláka – tak by měl Jiřík pěšce méně a navíc pozici nechutného typu. Jenže mladý jinoch nesprávně usoudil, že Jirka pěšče obětoval, a že to je nějaká teorie. Jiřík postupně zvyšoval aktivitu a po několika soupeřových nepřesnostech přešla partie do fáze, které je v odborné literatuře popisovaná jako „vraždění neviňátek“. Z cca 6 matů soupeř ještě vykličkoval, aby dostal sedmý. Velká pochvala!

Během analýzy Jirkovi M. partie vyhrál Jirka Světlý 7. Tuto partii jsem bohužel skoro neviděl, pouze jsem zahlédl, že Jiřík S. má dvě figury za věž+ pěšce a při opačných rošádách by měl mít rychlejší útok. Vzhledem k rychlému závěru, asi ten útok byl opravdu rychlý. (2-2). Asi výborná práce, ale nemám to podloženo fakty… Omlouvám se!

Pak prohrál Radim Pospěch 1., jehož soupeř má zatím 4z4. Radim od počátku trpěl, a když soupeř Radimovi zpasivnil, co se dalo, obětoval kvalitu a do pozice vlezl dámou a 24 lehkými figurami (takový to byl rej!) tak bylo po partii. (2-3)

Po první časové kontrole zůstal za deskou:

A)    Petr Melmuk 2., jehož pozici jsme považovali za beznadějnou, nicméně, náhle z toho byla koncovka nestejných střelců, sice bez pěšce, ale pevná.

B)    Honza Framberk 3., který v dost nestandardní partii vyšel do koncovky 2S+J+4P proti V+S+5P. Bílý měl sice volné h+g, ale rozhodující činitel byl superaktivní černý král, jenž se vydal pronásledovat bílou věž. Když kromě značné poziční převahy získal Honza i značnou převahu časovou, bylo zřejmé, že z této šachovnice přiteče do DuklaKbelíku celý bod.

C)    Vladimír Dolínek 6. – stál od zahájení o něco lépe, v koncovce V+J proti V+S, kterou vyšperkoval krytým volným Pc6 (struktura BP:b5+c6, ČP:b6). Těžko držitelnou koncovka Jarda Kubík rychle dopokazil a Pc6 už nešlo chytit. Skvělá práce  (3-3)

Závěr si přihlížející DuklaBorci opravdu užili! KobylisoBorci si ho asi „užili“ taky… U Petra Melmuka se už nic nestalo, a tak po opakování tahů (3%-3%). Znamenitá práce!

Honza Framberk si soupeře vychutnal. Sice minul efektní pokračování s obětí figury, ale šel si za svým cílem jinudy a přesvědčivě. Nejdříve urval svého d-pěšce, jako že z něj bude dáma, tuto evidentní hrozbu doplnil rejem 2S+J, jako že by mohl dát mat, soupeř nevěděl, která bije, a tak postupně odevzdal kvalitu, aby nedostal mat, pak střelce, aby d-pěšec nedošel do dámy. Vzniklá koncovka s J+S navíc se hrála jen pár sekund, protože Honza našel 4-tahový mat. Někteří diváci sice našli jiný mat, třítahový, ale tah sem, tah tam, hlavně, že se vyhrálo! Skvostná práce!

Na závěr ještě jedna veselá příhoda s kvízovou otázkou: Viděli jste někdy pana Dolínka rozčíleného, takřka běsnícího? My v Kobylisích ano! Stalo se toto: Pan Dolínek vyhrál partii, která se mu povedla, zabrala mu docela dost času a asi sebrala i dost sil, A pak se šel podívat, do zápisu, jak si zápas stojí a našel ve svém řádku zaknihovanou remis! Půlka tato byla vepsána do zápisu krasopisně, červeně, s kudrlinkami, jemným stínováním a naprosto neochvějnou rukou. Vznesený protest byl shledán jako oprávněný, výsledek byl opraven. Zaslechl jsem zajímavé vysvětlení tohoto omylu. Rozhodčí se spletl, protože si zapamatoval, že jsme na začátku zápasu domlouvali 7 remíz.  

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024