.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Důležitá výhra: Dukla C - Bohnice A 5-3

Důležité utkání s konkurenčními Bohnicemi jsme letos zvládli na jedničku.

ŠO TJ Dukla Praha C

 

ŠK Bohnice A

Bauma Jiří (V-Z)

2303F

1

-

0

2152F

Valeš Václav (H-Z)

Pták Pavel (H-Z)

2111F

1

-

0

2049F

Hořínek Karel (--Z)

Pospěch Radim (--Z)

2087F

½

-

½

2006F

Petras Milan (--Z)

Kasalický Petr (--Z)

2037F

0

-

1

1952F

Vlček Dalibor (--Z)

Krutina Ivan (--Z)

2019F

0

-

1

1983F

Vavřinec Tomáš (H-Z)

Matyska Jiří (--Z)

1952F

1

-

0

1845F

Sedlák Josef

Sakař Miloš

2010F

½

-

½

1907F

Brož Zdeněk

Světlý Jiří

1913F

1

-

0

1911F

Omelka Antonín

 

5

:

3

 

 

Na jedno z klíčových utkání sezony s Bohnicemi – v posledních sezonách se s nimi a ještě několika dalšími družstvy přetahujeme o Černého Petra sestupu – jsem chtěl nastoupit v co možná nejsilnější sestavě, takže nás přišel posílit i Jirka Bauma. A jak vidíte z tabulky, vcelku se nám záměr povedl.

Začátek byl jednoduchý. Na 8. šachovnici se nehrálo a Miloš po několikaleté odmlce se necítil na to hrát vyrovnanou pozici dál. Na vítězné vlně se nesla i moje partie. Nejprve jsem ožulil typickým obratem bílého o krytého Pd5, po té se věnoval údržbě (výměna několika figur a občas sebrání ještě nějakého pěšce) a nakonec jsem málem vykouzlil mat dvěma jezdci uprostřed šachovnice. Proč málem? Protože se soupeř dva tahy před matem vzdal. Partii jsem si vzhledem k jejímu závěrečnému obrazci dovolil dát do sekce partie. 2,5 – 0,5

Po skončení vlastní partie jsem si šel na chvíli pokecat s Petrem Sýkorou a když jsem se vrátil do HrM, tak nadšení bylo rázem to tam. Už když jsem odcházel, tak jsem viděl, že Ivan hraje špatnou koncovku bez pěšce. A když jsem se vrátil, tak koncovka nebyla špatná, ale rovnou beznadějná. Ale co bylo horší, Petr čelil hroznému matovému útoku, který nešlo odrazit. Oba se vzdali téměř současně. 2,5 – 2,5

Zbývali první 3 partie, v tu chvíli s ne docela jasným výsledkem. Jirka na 1. obětoval v sicilce pěšce za útok, ale černý se dobře bránil a nebylo jasné, alespoň pro mě, jestli s útokem prorazí. Sám Jirka to hodnotil tak, že zpočátku stál asi dobře, ale potom se to nějak zamotalo a nebylo to moc jasné. Pavel stál podle nás čumilů okolo dobře a Radim hrál špatnou koncovku D+V+S:D+V+S s nestejnými střelci.

Najednou trochu nečekaně Pavel nabídl remizu, snad proto, že měl málo času (6 minut na 10 tahů proti soupeřovým 20 minutám). Naštěstí ji soupeř odmítl.  Tak jsem musel z pozice kapitána Pavla trochu povzbudit tvrzením, že pokud tu partii nevyhraje, tak zápas špatně skončí. To jej možná nakoplo, přestál časovku a pak asi během tří tahů skoncoval se soupeřovým králem.

Pan Valeš na 1. také neustál trvalý tlak a rozhodl se pro oběť kvality a to už jsem začínal i já věřit, že vše dopadne dobře a skutečně se Jirkovi po několika tazích podařilo konečně totálně obklíčit soupeřova krále a donutit ho ke kapitulaci. 4,5-2,5

Poslední partie už o ničem naštěstí nerozhodovala, ale Radim se výborně bránil. Obešel několik triků, zahrál několik studiových tahů a nakonec stihl již jen ve střelcovce rozehrát i svého doposud trapného střelce z b1 na aktivnější pozici a tak se oba borci dohodli na závěrečné remize.

Autor: Matyska

Diskuze k článku

jirka bauma

Drobné upřesnění - bylo tomu naopak. Hrajeme zahájení a p. Valeš mi najednou záludně napadnul 2 pěšce najednou, načež já myslel, že hraju tah, kterým kryju oba, ale ve skutečnosti jsem následně zjistil, že jsem zahrál tah, který jsem plánoval zahrát v době, kdy jsem si ještě nevšiml, že mi ty pěšci visí 2. Jinými slovy jsem pěšce přehlédl. Kompenzaci za pěšce jsem měl pouze v případě, pokud by se mi podařilo soupeřovu dámu přemístit na pasivnější pole. Takže jsem jí napadnul s myšlenkou, že když mi právě sezobla pěšce, mohla by se nyní s plným žaludkem spokojeně někam uklidit. Ale kdyby to neudělala, tak plán B jsem připravený neměl.

27.01.2017 16:54


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024