.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla A – Tietz B 4,5:3,5

Povinné vítězství s posledním nebylo vůbec jednoduché …

 

TJ DUKLA Praha

 

Karlovarský šachklub Tietz B

Bauma Jiří (Z)

2299F

1

-

0

2034F

Hüttner Miloš (Z)

Fajman Petr (ZH)

2223F

1

-

0

2039F

Hlaváček Tomáš (Z)

Muroň Miroslav (Z)

2191F

½

-

½

2009F

Postl Petr (Z)

Vanka Miloslav (H)

2099F

0

-

1

2097F

Bicek Richard (Z)

Sedláček Tomáš

2085F

½

-

½

2019F

Musil Miroslav (Z)

Pospěch Radim

2090F

½

-

½

1967F

Nový Daniel (Z)

Soukal Rudolf

1997F

½

-

½

1897F

Šmíd Radek (ZH)

Mašek Jan

1916F

½

-

½

1876F

Špička Jan (H)

 

:

 

 

Ačkoliv jsme měli jasnou ratingovou převahu, soupeř dost kousal. Několik partií se otáčelo.

Jirka (1) se se svým soupeřem pustili do opačných rošád a začali soutěžit „Kdo dřív“. Černý ale tento zajímavý závod předčasně vzdal, když namísto 24. – Dd7 s protišancemi vyměnil dámy a byl bez šancí.

Petr (2) tentokrát soupeře doslova rozebral poté, co v Sicilské nejdříve vyrovnal a pak se bílému nějak zamotaly figurky …

Já (3) jsem si myslel, že stojím ze zahájení lépe, ale nebyla to pravda. Vznikla poněkud nestandardní (vyrovnaná) pozice, kde jsem měl sice 2 pěšce méně, ale tento defekt byl kompenzován soupeřovým trojpěšcem na sloupci b. Ve snaze něco podniknout jsem v soupeřově časové tísni překročil přijatelnou hranici přípustného rizika, když jsem se ve variantách přepočítal, ale naštěstí soupeř výhru minul a partie skončila opakováním tahů

Mílovi (4) se tentokrát nezadařilo – po zahájení pohoda, pak drobné komplikace, pak větší, koncovka s pěšcem míň jako přijatelné východisko, chyba v obraně a prohraná věžovka.

Tomáš (5) svého soupeře svíral celou partii. Iniciativu podpořil pěknou obětí jezdce na e5, pak se partie pohybovala v rozmezí lepší – vyhraná (nejvíce vyhrané bylo 37. Jxd5). Nakonec stále v lepší pozici Tomáš upřednostnil zájmy družstva a partii dal za remis jistící celkové vítězství. Díky.

Radim (6) postavil svého oblíbeného draka, minul ale šanci 18. – Sxc3, načež se opět projevila jeho nejsilnější stránka – Radim vždy přesně ví, kdy je čas přijmout či nabídnout remízu.

Ruda (7) většinu partie stál spíše hůř, ale v koncovce se projevilo, proč jeho soupeř nemá vyšší rating. V závěrečné pozici stál již Ruda na výhru.

Honza (8) byl v partii víckrát tzv. „ohrožen“, občas i docela silně, ale všechna ohrožení přežil bez větší úhony. V závěrečné pozici mohl po Sxf5 stát trochu lépe.

 

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Tomas67

Ahoj všem, dovolím si jen pár slov na vysvětlenou:
1. K tomuto zápasu jsem vlastně vůbec nechtěl nastoupit. S ohledem na to, co letos za šachovnicí předvádím (herně a následně pak tím i výsledkově) jsem požádal Mirka o střídání a volno. Mirek měl ale trochu potíže poskládat sestavu a tak jsem nakonec přece jenom nastoupil...
2. Otázkou je, kolik vyhrávajících tahů může člověk v partii vidět a nezahrát, aby pak ještě partii stejně nakonec vyhrál. Mám na mysli skutečnost, že jak 17.Jxc6, tak 28.Dg8 a nakonec i to 37.Jxd5 jsem při hře viděl... a nezahrál. Nejúsměvnější (a jako názorný obrázek mé "ne-formy" a herní nepohody) je fakt, že při svém 36.Ve5 jsem viděl, že soupeř hrát 36.-Dg4 pro 37.Jxd5 prostě nemůže. A potom - když to přišlo na šachovnici, jsem si jen řekl - "Ach jo, zase nic nevidím, to je hrůza :-( , vždyť přeci po 37.Jxd5 exd5 pokryje Dg4 střelcem z d7...no, a to, že pak zůstane nekrytá Ve8, to už jsem si, stejně jako soupeř, vůbec neuvědomil... Poučné a varovné na tom je, že jsem prostě uvěřil soupeři víc, než sobě...?!?
3. Jsem rád, že moje účast v zápase nebyla tentokrát "jen do počtu", a že i při své jisté šachové nepohodě jsem mohl aspoň trochu přispět k celkovému dobrému pocitu ze zápasového vítězství.
4. Závěrem konstatuji, že i když hraji šachy v poslední době opravdu špatně, pořád ještě hraji rád... :-) Děkuji tímto všem spoluhráčům za pochopení, trpělivost a toleranci. Jsem rád, že mohu být součástí naší společné zábavy.
5. Přeji Vám všem hezké dny předvánoční a pak i ty sváteční. Budu se těšit na naše setkání v dalších zápasech v příštím roce.
Tomáš

12.12.2016 12:12

jirka bauma

dneska mi to moc nešlo, stál jsem ze zahájení velmi pohodlně, ale při realizaci výhody jsem se nevyvaroval nepřesností

11.12.2016 19:21

Honza

Podíval jsem se na svou partii a zjistil, že jsem pozici v zahájení hodnotil hůře, než ve skutečnosti byla. Bohužel mě zahájení vůbec nesedlo a neustále jsem ztrácel čas i když jsem nacházel správné tahy - i 5...c6, které se Rudovi nelíbilo do pozice patřilo, následné Dh5 nebylo nejlepší.
I v časové tísni jsem nacházel správné tahy, ale nakonec jsem už ve vyrovnané pozici zvolil špatný vývin bělopolného střelce a dovolil soupeři aby s tempem natahal svoje pěšce královského křídla do útoku. V okamžiku kdy partie byla rozhodnuta soupeř nezahrál správné Df6 s hrozbou matu ale po špatném ústupu dámou na h5 nemohl zabránit ztrátě pěšce f5 a vyrovnané pozici.
V tom okamžiku jsem přijal nabídku remízy a jak jsem se přesvědčil naprosto správně, neboť soupeř by sice ztratil pěšce ale i tak by se nedalo hrát na výhru a především mi zbývaly 3 minuty na 15 tahů. Navíc ostatní partie vypadaly lépe pro nás a nemělo cenu riskovat.

11.12.2016 18:57


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024