.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla A – Plzeň Košutka 4,5:3,5

Na úvod sezóny dramatický zápas se šťastným koncem.
Partie jsou již v sekci partie - díky Jirkovi Matyskovi, rozhodčímu, který umí víc než zapsat výsledek :-)

 

TJ DUKLA Praha

 

TJ Plzeň Košutka

Orság Milan (ZH)

2340F

½

-

½

2142F

Pokrupa Marek (Z)

Bauma Jiří (Z)

2282F

1

-

0

2170F

Eret Jonáš (ZH)

Fajman Petr (ZH)

2203F

1

-

0

2098F

Simet Martin (ZH)

Muroň Miroslav (Z)

2180F

½

-

½

2162F

Eret Matouš (Z)

Vanka Miloslav (H)

2062F

½

-

½

2140F

Soukup Alois (Z)

Sedláček Tomáš

2112F

0

-

1

2123F

Kadeřávek Jan (Z)

Pospěch Radim

2091F

½

-

½

2088F

Liška Karel (Z)

Krutina Ivan

2019F

½

-

½

2023F

Kopřiva Martin

 

:

 

Našemu soupeři se naštěstí nedostávalo našich zkušeností – jeho věkový průměr byl cca o 32,7 let nižší (nepočítal jsem to je to jen odhad, může to být o nějaký měsíc jinak).

Milan (1) hrál hlavně na dámském křídle, jeho soupeř nacvičoval nástup na královském. Jak už to v podobných případech chodí, když partie dojde až do koncovky, zbyly Milanovi pěšci na královském (g2, h3) a soupeř naopak udržel své želízko v centru (d3). Milan měl k tomu koně proti střelci, ale uplatnit výhodu se asi nedalo, ačkoliv se oba borci s touto pozicí mazlili prakticky až do vyčerpání času.

Jirka (2) hrál složitou partii (jako obvykle), částečně blokovaná pozice s možnostmi na obou stranách a obou křídlech. Při pohledu na jeho pozici jsem nic nepočítal, jen jsem věřil. A skutečně, po časové kontrole koukám, soupeř hlavu v dlaních, přemýšlí, jak krýt mat Sc4+ (bílý král je na d3 zcela stísněn pěšci (bez rozdílu barev a vyznání) a černou věží na a2. Přes veškerou snahu černý nepřišel na nic lepšího než odevzdat nejdříve jednoho pěšce (c3-c4) a pak ještě nějaké další. Jirka je posbíral a postavil si dámu.

Petr (3) hrál něco na způsob Volha gambitu – pěšec navíc, ale trochu zamotané figurky. Po partii ukazoval, jak mohl soupeř v poměrně raném stadiu vzít krytého pěšce Jf6xg4 a že by si asi netroufl koně dobrat. Ale soupeř tuto možnost minul a byl postupně tlačen až zatlačen.

Já (4) jsem zahrál zahájení (Vídeňská černými) poněkud lehkomyslně a pozice mi vůbec nebyla příjemná (můj král v centru, dotěrná dvojice střelců, věže a dáma připraveni k exekuci). Navíc mi soupeř drze sebral pěšce na h7 využívaje faktu, že po dobrání věží může tempem na ni získat hrozbu nekrytelného matu. Dost jsem se zapotil, než jsem našel, jak v partii aspoň chvíli ještě pokračovat. V časové tísni vznikla koncovka D+2V a já ve snaze komplikovat hru jsem prošel králem až na c3 vyhýbaje se matům a ztrátám, které jsem viděl. Těm, co jsem neviděl, jsem se ovšem nevyhnul, naštěstí se jim vyhnul můj soupeř. Takže je po tísni a koukám, najednou útočím já a soupeřův král má problém. Stačí jen pohrozit matem, správně uhnout králem a pak vydržet pár šachů a zbude mi věž navíc. Cestu vidím, ale najednou vidím cestu vedoucí k cíli rychleji. Ale jeden šach jsem přehlédl a najednou je z toho remis … asi spravedlivá.

Míla (5), naše nová posila – aspoň podle jeho slov – stál většinu partie hůř. Nemůžu posoudit, tak moc jsem do pozice nepronikl. Závěrečná pozice v době, kdy se již rýsuje naše celkové vítězství, mi sice připadá lepší, ale jasná mi není. Tedy Míla přijímá nabídku remízy (Míla ji může vynutit).

Tomáš (6) brání černými trochu pasivnější pozici (aspoň mám ten dojem), pak partii nevidím, a když se opět podívám po zažehnání stavu nouze na mé desce, už vidím jen trosky pozice. Detaily neznám.

Radim (7) celou partii soupeře zle tísní, po konzultaci odmítá remízu, krok za krokem stupňuje svou převahu, ale v čase sklizně se místo tupého odebrání druhého pěšce pokusí zakombinovat a výhoda je pryč. Remis.

Ivan (8) se brání černými, asi ne moc dobře, protože je najednou bez kvality. Soupeř si počíná ale nějak divně, za kvalitu jsou dva pěšci a navíc bílá struktura je nekompaktní. Nabídka remízy (po-partiová analýza nic převratného neobjevila).

Moc důležité vítězství. Děkuji všem borcům za statečný výkon.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

jirka bauma

K analýze té své partie se nedostanu, tak jenom drobné postřehy:
- po tahu g5 jsem uvažoval o oběti pěšce Jf6, ale kompenzaci jsem tam neviděl, takže mě pak šokovalo, když jsem zjistil, že po Vg8 bych toho pěšce dobral okamžitě zpět
- je jasné, že soupeř si tu pozici pokazil zbytečně defensivními tahy Jb1 a Sf3, přičemž ten první je v časové tísní plně pochopitelný, ten druhý úplně ne
- matový útok jsem neviděl, a tak jsme šel do koncovky, přičemž po Va4 jsem doufal, že se soupeř bude bát Vxe4 a střelce si tudíž ponechá na f3, soupeř se správně nebál, oběť kvality Vxe4 byla sice asi nejlepší tah, ale na to, že tu pozici riskantně komplikovala, mi nepřišla lepší než jiné tahy
- ten blundr jsem udělal pod vlivem, že jsem měl málo času a jednak jsem byl ohromený, proč mi soupeř dává 2 figury za věž
- soupeř udělal svůj blundr prakticky po půlhodinovém přemýšlení, a mělo to svůj vtipný moment, jak to dokonale naplnilo přísloví, kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá

11.10.2016 08:57

Mirek

Dodatek po konzultaci s GM Rybkou:
Milan mohl podle Rybky vyhrát 49. Je5! Místo Je1. Pointa je v tom, že ve variantě … d2 50. Kxd2 Sf1 stihne díky mezišachu na g4 jezdec pokrýt pěšce g2 a současně zahnat střelce, současně střelec nemůže napadnout pěšce g2 z pole c6 – je kryté koněm e5.
Míla byl v závěrečné pozici vyhraný, ale je to poněkud drsná varianta: 44.Sg8 Dh8 (v principu nic nemění mezišach na a1) 45. g4 (s hrozbou g5 a následujícím převodem dámy na h3, kde dá mat) a po fxg4 půjde kupředu pěšec f. Takhle je to jasné, ale vidět to za partií, tak jsem taky GM.
V Radimově partii žádné tupé dobrání pěšce, o kterém jsem psal výše, nebylo. Nejlépe bylo 53. Vfg3 Vxg6 54. Vxg6 Kh7 55. Vc6, ale výhra pořád není úplně jednoduchá.

09.10.2016 20:30

jirka bauma

Moje partie byla opravdu velice komplikovaná, před časovou kontrolou jsem získal výhodu, ale pak jsem se jednotahově hrozivě přehlédl a pozice se otočila. Mirek jí pak viděl právě ve chvíli, kdy asi 3 tahy po mé chybě, se přehlédl můj soupeř.

09.10.2016 19:49


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024